ABD Dışişleri Bakanı Blinken, kurbanların ailelerine yapılan ödemelerin Hartum ve Washington arasında 'yeni bir sayfa' başlatmasını umduğunu söyledi. Üst düzey ABD'li diplomat, kurbanların iddialarını çözmenin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfanın önünü açacağını umduğunu söyledi. 

1998’DEKİ OLAYLARI DA KAPSIYOR

Blinken, tazminatın 1998'de Doğu Afrika'daki ABD büyükelçiliklerinin bombalanmasını, 2000'de USS Cole gemisinin bombalanmasını ve 2008'de Hartum'da Amerikalı diplomat John Granville'in öldürülmesini kapsadığını söyledi.

El Kaide, 1998'de Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerine düzenlenen 220'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıları ve 17 Amerikalı askerin ölümüyle sonuçlanan USS Cole intihar bombalamasını üstlenmişti.

335 MİLYON DOLARLIK UZLAŞMA

335 milyon dolarlık uzlaşma, kurbanların ailelerinin ABD mahkemelerinde aradıkları milyarlarca doların bir kısmı. Washington, uzun süredir Sudan hükümetini, Usame bin Ladin'in 1992-1996 yılları arasında Sudan'da bulunduğu sırada El Kaide'ye temel destek sağlamakla suçlamıştı.

Uzun süredir başkan olan Ömer el Beşir'in 2019'da devrilmesinin ardından, hem sivil hem de askeri liderlerin bulunduğu bir geçiş hükümeti, ABD ile bağları onarmaya çalışıyor. ABD, doğrudan yardım ve borç şeklinde Sudan'a 1 milyar dolara yakın bir yardıma izin verdi. (Middle East Eye)