Bir tanık, güvenlik güçlerinin 25 Ekim darbesinden bu yana büyük gösterilerin onuncu gününde kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi.

178 KİŞİ YARALANDI

Sudanlı Doktorlar Merkez Komitesi, son protesto sırasında sekizi gerçek mermilerden olmak üzere 178 kişinin yaralandığını söyledi. Ayrı açıklamalarda, komite güvenlik güçlerinin Hartum Hastanesi ve Port Sudan Hastanesi'ne girdiğini söyledi.

Darbeye karşı protestolar, Abdullah Hamdok'un geçen ay yeniden başbakan olarak seçilmesinden sonra bile devam etti. Göstericiler, serbest seçimlere geçiş sırasında ordunun hükümette hiçbir rol oynamamasını talep ettiler. Bir hafta önce göstericiler, dağılmadan önce sarayın kapılarında oturma eylemi başlattı. Ancak Cumartesi günü, güvenlik güçleri protestocuları geri püskürttü. 

Görgü tanıkları, başkentte internet hizmetlerinin kesintiye uğradığını ve bölge sakinlerinin telefon görüşmesi yapamadıklarını söylerken, askerler ve kolluk kuvvetleri, Omdurman ile Hartum şehirlerini birbirine bağlayan köprülere giden yolları kapattı. Bir başka tanık, Omdurman'da, güvenlik güçlerinin şehri Hartum'un merkezine bağlayan bir köprünün yakınındaki protestoculara göz yaşartıcı gaz attığını söyledi.

PROTESTOCULARDAN CUNTA LİDERİNE ÖZEL SLOGAN

SUNA devlet haber ajansı, bir il güvenlik koordinasyon komitesine atıfta bulunarak, "Barışçıllıktan uzaklaşmak, Hartum'un merkezindeki egemen ve stratejik alanlara yaklaşmak ve ihlal etmek yasaların ihlalidir" dedi.

Hartum'daki protestocular, askeri lider ve egemen konsey başkanı Abdel Fattah al-Burhan'a atıfta bulunarak, "Sokağı kapatın! Köprüyü kapatın! Burhan, doğrudan size geleceğiz" sloganları attı.

BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudanlı yetkilileri gösterilerin önünde durmamaya çağırdı. Perthes, "İfade özgürlüğü bir insan hakkıdır. Buna internete tam erişim dahildir. Uluslararası sözleşmelere göre hiç kimse barışçıl protesto amacıyla tutuklanmamalıdır" dedi.

Geçtiğimiz Pazar günü, yüz binlerce insan cumhurbaşkanlığı sarayına yürüdü ve güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalar ateşledi. Sudan Doktorları Merkez Komitesi, darbeye karşı protesto gösterilerinde kırk sekiz kişinin öldürüldüğünü söyledi. (Reuters)