Binlerce Sudanlı, Batılı devletlerin yüz milyonlarca yardımı dondurmasına yol açan bir darbeyle Başbakan Abdalla Hamdok'un kabinesini dağıtan General Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki darbeye karşı bu hafta sokaklara döküldü.


© Hürriyet / Sudan'da darbe

“TALEBİMİZ SİVİL BİR ÜLKE”

Bu hafta güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda en az 11 protestocu öldürülürken, cunta karşıtları tam bir baskıdan ve daha fazla kan dökülmesinden korkuyor.


© Hürriyet / Sudan'da darbe

Protesto etmeyi planlayan ve adını Mohamed olarak veren bir aktivist, "Ordu kışlasına geri dönmeli ve liderliği Hamdok'a vermeli. Talebimiz sivil bir ülke, demokratik bir ülke, bundan başka bir şey değil" dedi. 


© Hürriyet / Sudan'da darbe

İsminin açıklanmaması koşuluyla gazetecilere brifing veren üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Güvenlik güçlerini protestoculara yönelik her türlü şiddetten kaçınmaya ve vatandaşların barışçıl gösteri yapma hakkına tam olarak saygı duymaya çağırıyoruz" dedi.


© Hürriyet / Sudan'da darbe

Yetkililer tarafından internet ve telefon hatlarının kısıtlanmasıyla darbe karşıtları el ilanları, SMS mesajları, grafiti ve mahalle mitinglerini kullanarak protesto için harekete geçmeye çalıştı.


© Hürriyet / Sudan'da darbe

Devrik Devlet Başkanı Ömer El Beşir'e karşı Aralık 2018'de başlayan ayaklanmadan bu yana aktif olan mahalle temelli direniş komiteleri, kilit politikacıların tutuklanmasına rağmen örgütlenmenin merkezinde yer aldı.Sudan'ı yaklaşık otuz yıldır yöneten Beşir, yönetimine karşı aylarca süren protestoların ardından ordu tarafından görevden alınmıştı. (Reuters)