Büyük ölçüde sembolik olan seçimin, Beşar Esad tarafından kazanılacağı kesin. Yedisi kadın 51 kişi aday adayı olarak başvurdu. Parlamento daha sonra isimleri anayasa mahkemesine havale etti. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mohamad Jihad Lahham, mahkemenin üç adayı kabul ettiğini ve geri kalanını anayasal ve yasal gereklilikleri karşılamadıkları için reddettiğini söyledi. Lahham, adaylıkları reddedilenlerin üç gün içinde mahkemeye itiraz etme hakkına sahip olduğunu söyledi.

‘MEŞRUİYET CİLASI’ 

Esad, 2014 seçimlerinde oyların yaklaşık yüzde 90'ını almıştı. Esad, ülkeyi 30 yıl yöneten babasının ölümünden sonra iktidarı devraldığı 2000 yılından beri iktidarı elinde tutuyor. Suriye, 2014 seçimlerinde çok adaylı oylamaya izin vermeye başladı. Esad'la rekabet sembolikti ve Batılı ülkeler tarafından görevdeki başkana meşruiyet cilası vermek için tasarlanmış bir yalan olarak görülüyordu.

BİDEN: SONUCU TANIMAYACAĞIZ

Uluslararası toplumun yaklaşan seçimlerin meşruiyetini tanıması olası görünmüyor. Suriye'deki çatışmanın siyasi çözümü için BM kararına göre, BM tarafından izlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmadan önce yeni bir anayasanın hazırlanması ve halk referandumunda onaylanması gerekiyor. Ancak taslak hazırlama komitesinde çok az ilerleme kaydedildi ve Esad, Rusya ve İran'ın desteğini almaya devam ediyor.

Mart ayında Biden yönetimi, oylama özgür, adil, Birleşmiş Milletler tarafından denetlenmeden ve tüm Suriye toplumunu temsil etmedikçe, Suriye'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu tanımayacağını söyledi. (AP)