Bugün Amerika, İran, Rusya ve Türkiye'nin dahil olduğu anlaşmalar çatışmayı sınırlıyor.

Suriyeliler okumak, alışveriş yapmak ve akrabalarını ziyaret etmek için ülkeyi dolaşıyor. Ancak ülke, her biri yabancı bir koruyucunun bulunduğu bölgelere bölündü ve yerel yönetimler güçlenmeye devam ediyor. Kendi milisleri var, kendi ekonomilerini yönetiyorlar ve genellikle bir etnik köken veya mezhepten yana.

MÜTTEFİKLERDEN YARDIM GELMİYOR

Esad, büyük kentlerin çoğunu geri kazanarak ülke topraklarının yaklaşık yüzde 60'ına sahip, bu oran 2014'te yaklaşık yüzde 30'du. Suriye ekonomisi ise, tarihinin en kötü durumunda. Suriye poundu, dolar karşısında savaş öncesi değerinin yaklaşık yüzde 1'i değerinde. Esad hükümeti memurlara ayda yalnızca 15 dolar ödeyebiliyor.

Ülke çapında insanlar benzin için kuyruğa girerek saatler geçiriyor. Savaş, yolsuzluk, salgın, Amerikan yaptırımları ve zengin Suriyelilerin nakit paralarını sakladığı Lübnan bankalarının çöküşü gibi krizin birçok nedeni var. Esad’ın savaştaki başlıca müttefikleri olan İran ve Rusya, eskisinden çok daha az yardım ediyorlar.

SALGIN UMRUNDA DEĞİL

Esad ise konuşmalarında Suriye'nin büyük sorunlarını görmezden geliyor. Kendisinin ve eşi Esma'nın geçtiğimiz günlerde corona virüs testinin pozitif çıktığı açıklandı. Ülkede, Şubat ortasından bu yana enfeksiyonlarda keskin bir artış var. Ancak Suriye'deki hastanelerin yalnızca yarısı işlevini yerine getirebiliyor. Ve muhalif grupların aşı bağışçılarıyla ayrı ayrı müzakere etmesiyle, ülkenin aşı planları bile bölünmüş durumda. Esad, virüsten çok halkını kontrol altında tutmakla ilgileniyor gibi görünüyor.

PARÇALARA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Başkentin ötesine gittiğinizde Esad hükümeti, kontrol ettiği bölgelerde bile daha az sorumlu görünüyor. Rus birlikleri kontrolsüz olarak hareket ediyor. İran destekli milisler, rejimin kontrolündeki bölgeler ile Irak ve Lübnan arasındaki sınırları kontrol ediyor. İsrail milislere bomba yağdırıyor.

Suriye'nin Kürtlerin kontrolündeki bölümünde, yerli halk Arapçayı bırakarak Kürtçe kullanmaya başladı, para birimi olarak ise dolara geçildi. Bölge, ülkenin geri kalanıyla birlikte acı çekiyor, ancak en azından petrol ve Amerikan koruması var. Dolayısıyla Suriye'deki Kürt yönetimi, Esad'dan çok daha yüksek maaşları ödeyebilir. Yeniden inşa için malzemeler yurt dışından geliyor ve geçen ay, yüzlerce kişiye iş sağlayan bir bitkisel yağ arıtma tesisi açıldı.

ZAYIF GÖZÜKMEK İSTEMİYOR

Esad, daha pragmatik olmak isteseydi, ülkeyi bir arada tutmak için gücü devrederek bölgesel yetkililerle anlaşabilirdi. Ancak Esad, uzlaşmanın bir zayıflık işareti olarak alınacağından korkuyor, bu yüzden daha fazla savaşla tehdit ediyor.

Devlet yayıncıları, rejimin kontrolündeki alanların dışındaki Suriyelileri terörist olarak kınıyor. 1 Mart'ta Şam'daki parlamento, kimlik kartını yenilemeyen herkesin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin bir yasayı onayladı. Bu, Esad'ın yönetiminden kaçanlara yönelik bir hamle.

Ülkeyi terk edenlerin birçoğu geri dönmek istiyor, ancak aynı zamanda yetkili olarak başka birini görmek istiyor. (Economist)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com