Suriye Yardım Derneği, mültecilerin ve çatışma nedeniyle ülke içinde yerlerinden edilen insanların destek bulmakta zorlandığını söyledi. Lübnan, Türkiye ve Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'den ankete katılanların yüzde 84’ünde TSSB'nin 15 temel semptomundan en az yedisinde görüldü.

YALNIZCA 2 KİŞİ

Syria Relief'in raporuna göre, Lübnan'daki mültecilerin sadece yüzde 15'i kendilerine akıl sağlığı desteği sunulduğunu söylüyor. İdlib'de yerinden edilmiş Suriyeliler arasında bu rakam yüzde 1'e düşüyor. Ankete katılan 393 kişiden yalnızca ikisi, Beşar Esad'ın güçlerine karşı son isyancı kalesi olan İdlib'de TSSB ile bağlantılı hiçbir belirti göstermedi. 24 yaşındaki Ahmed el-Musa, 2014 yılında Tel al-Karameh'deki evine bir varil bombası isabet ettiğinde ağır şekilde yaralandı. Yüksek seslerin, özellikle de havai uçaklardan gelen yüksek seslerin, hâlâ anında korku uyandırdığını söyledi. Durumu için herhangi bir yardım bulamadı. Mousa, "Bu sorundan kurtulabilirsem, tamamen iyileşebilirsem, diğer insanlara eşit olursam nasıl hissedeceğimi tarif edemem" dedi.

DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMELİ

Raporun yazarı, Syria Relief'in İletişim Başkanı Charles Lawley, “Yemek veya okul gibi fiziksel sorunlara yardım alma konusunda çok daha başarılıyız. Bu, fark edilebilecek zarar, ancak resmini vermek istediğim şey, göremeyeceğiniz büyük miktarda hasar var: zihinsel travma" dedi. ABD merkezli yerinden edilmiş Suriyeliler arasında akıl sağlığı araştırmacısı Diana Rayes, Syria Relief'in anketinin sonuçlara varmak için yeterince büyük olmadığını, ancak konuya daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com