Danimarka'daki yetkililer, geçen yaz Suriyeli mültecilerin geçici oturma statüsünün yenilenmesine yönelik başvurularını reddetmeye başladı ve bir raporun ülkenin bazı bölgelerindeki güvenlik durumunun “önemli ölçüde iyileştiğini” tespit etmesi nedeniyle bu hareketi haklı çıkardı. Şu anda Danimarka'da yaşayan Şamlı yaklaşık bin 200 kişinin politikadan etkilendiği düşünülüyor.

Ulusötesi adalet ve insan hakları davalarında karşılıksız yardım sağlayan Londra merkezli Guernica 37, Danimarka'daki sığınma avukatları ve etkilenen ailelerle birlikte, Cenevre Sözleşmesi'nin “kabul edilemezlik ilkesi” uyarınca hükümet politikasına meydan okumak için çalışıyor. 

'OY KAZANMAK İÇİN'

Guernica 37’den yapılan açıklamada, “Danimarka'daki durum derinden endişe verici. Suriye'nin bazı bölgelerinde doğrudan çatışmalarla bağlantılı şiddet riski azalmış olsa da, siyasi şiddet riski her zamanki gibi büyük ve Avrupa'dan dönen mülteciler rejim güvenlik güçleri tarafından hedef alınıyor" denildi ve "Danimarka hükümetinin mültecileri Suriye'ye zorla geri gönderme çabaları başarılı olursa, diğer birçok Avrupa devletinin izleyeceği tehlikeli bir emsal oluşturacaktır" diye eklendi. 

Danimarka, yaklaşık 500 bini yurtdışında doğmuş ve 35 bini Suriyeli olmak üzere 5.8 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Ancak son yıllarda, İskandinav ülkesinin hoşgörü ve açıklık konusundaki itibarı, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi'nin yükselişinden etkilendi. Gözlemciler, Suriyeli mülteciler konusundaki duruşun hükümetteki merkez sol koalisyonun oyları geri kazanma girişimi olduğunu söylüyor.
 
Guardian