Middle East Eye, müzakerelere aşina olan kimliği belirsiz iki kişiye atıfta bulunarak, anlaşma Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmayı bekliyor ve Washington'un ülkeden çıkışı tamamlandıktan sonra kesinleşecek.

ABD PLANINI BOZMADI

ABD Başkanı Joe Biden, sivil ölümleriyle gölgelenen kaotik bir tahliye sürecine ve yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan bir terör saldırısına rağmen, geri çekilmeyi 31 Ağustos'a kadar tamamlama ve 20 yıllık savaşı sona erdirme planına bağlı kaldı.

Middle East Eye’da yayınlanan habere göre, Türkiye'nin güvenliği Türk askerleri ve polisinden oluşan özel bir grup aracılığıyla sağlayacak ve özel kuvvetler, ülkenin vatandaşlarını havalimanının çevresinde korumak için sivil kıyafetler içinde çalışacak. Buna karşılık, Taliban, Ankara tarafından Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanınacaktı.

BÜYÜKELÇİLİK ESKİ YERİNE TAŞINDI

Diğer NATO üyeleri Afganistan'daki diplomatik misyonlarını geri çekerken, Türkiye Ankara'nın ülkedeki ticari ve siyasi çıkarlarını korumak için varlığını sürdürmeyi planlıyor. Erdoğan, Türkiye büyükelçiliğinin Taliban'ın devralmasını çevreleyen kargaşanın ortasında son iki hafta boyunca havaalanından faaliyet gösterdikten sonra Kabil'deki binasına geri taşındığını söyledi.

Türkiye'nin Afganistan büyükelçisi de dahil olmak üzere çekirdek diplomatik kadrosu ülkede kaldı. NTV'ye konuşan Erdoğan yaptığı açıklamada, "Planımız diplomatik varlığımızı bu şekilde sürdürmek. Güvenlik durumuyla ilgili gelişmelere göre planlarımızı sürekli güncelliyoruz" dedi. 

Russia Today