Washington merkezli Democracy for the Arab World Now (DAWN) tarafından elde edilen belgelere göre, Nurah bint Saeed al-Qahtani, Suudi İhtisas Ceza Mahkemesi tarafından "internet kullanarak (Suudi) sosyal dokuyu bozmak" ve "sosyal medyayı kullanarak kamu düzenini ihlal etmek" suçlamalarından 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

DAWN'ın Körfez Bölgesi Direktörü Abdullah Alaoudh, Suudi Arabistanlı yetkililerin Al-Qahtani'yi "sadece görüşlerini paylaştığı" için hapse attığını söyledi. Ancak yaşı ve gözaltı koşulları hakkında çok az şey biliniyor.

‘YASAL REFORMLARLA ÇELİŞİYOR’

Qahtani'nin mahkumiyeti, iki çocuk annesi olan Salma al-Shehab'ın muhalifleri ve aktivistleri Twitter'da takip edip retweetlediği için 35 yıl hapis cezasına çarptırılmasından haftalar sonra geldi. Shehab'ın cezası, Suudi Arabistanlı bir kadın hakları savunucusuna verilen en uzun ceza. Pazartesi günü, 30'dan fazla hak grubundan oluşan bir ittifak, uluslararası toplumu Riyad'a Shehab'ı serbest bırakması için baskı yapmaya çağırdı.

Korkunç tutuklamanın, yetkililerin kadın hakları ve yasal reformlar da dahil olmak üzere insan hakları konusundaki söylemleriyle "barışçıl ifadeleri suç haline getirmek için baskıcı yasaların kullanılması" ile çeliştiğini söylediler. (Mirror)