Diplomatik kırılma, Lübnan kabinesini, hasta ekonomisine Arap desteğini toplamaya çalışırken daha fazla krize sürüklüyor.

Suudi Arabistan’ın devlet haber ajansı SPA, Suudi Arabistan'ın da istişareler için Lübnan büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.Riyad'ın kararı, Katar'ın El Cezire ağına bağlı bir çevrimiçi programda Enformasyon Bakanı George Kordahi ile yaptığı röportajın yayınlanmasından günler sonra geldi.

Kordahi, 5 Ağustos'ta yaptığı ve savaşı beyhude olarak nitelendirdiği yorumlarında, Yemen'in bir saldırıya maruz kaldığını ve İran bağlantılı Husilerin kendilerini savunduklarını söyledi.Anlaşmazlığın Bahreyn ile daha fazla Körfez ülkesine yayılma riski de var. 

İSTİFA EDEBİLİR

Mikati, Cuma akşamı Kordahi ile yaptığı telefon görüşmesinde, ondan ulusal çıkarları birinci sıraya koymasını ve "Lübnan ile Arap ilişkilerini düzeltmek için doğru kararı vermesini" istedi.

Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklar, Reuters'e,anlaşmazlığın daha fazla sorun yaratmasını önlemek için bakanın istifa etmesi yönünde baskı oluşturduğunu söyledi.Mikati daha önce hükümetinin Suudi Arabistan ile iyi ilişkilere olan bağlılığını yineledi ve Arap ortaklara son krizi geride bırakmaları çağrısında bulundu, ancak krizi düzeltmek için somut adımlar atmaktan vazgeçti.

SUUDİLERDEN SERT AÇIKLAMA

SPA'dan yapılan açıklamada, "Terörist Hizbullah'ın Lübnan devletinin karar alma mekanizması üzerindeki kontrolü, Lübnan'ı Lübnan ve halkının iyiliğini istemeyen ülkeler için projelerin uygulanması için bir arena haline getirdi" denildi.

Nisan ayında Suudi Arabistan, uyuşturucu kaçakçılığındaki artışı suçlayarak Lübnan'dan tüm meyve ve sebze ithalatını yasakladı.Yasak, modern zamanların en derin mali krizlerinden birinin sancılarını yaşayan Lübnan'ın ekonomik sıkıntılarına bir yenisini ekledi. (Reuters)