İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Ahmed Ali Abdelkader 8 Haziran'da hapis cezasına çarptırıldı.

Abdelkader, 2015 ile 2020'nin sonları arasında Suudi Arabistan'da önce Asya Futbol Federasyonu medya koordinatörü olarak, ardından bir Suudi süpermarket zincirinde pazarlama alanında çalıştı. Nisan ayında yeni bir çalışma vizesiyle geri dönmeden önce Aralık ayında ülkeyi terk etti.

HAFTALARCA GÖZALTINDA TUTULDU

Rapora göre, Suudi yetkililer onu 19 Nisan'da Cidde'deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'na varır varmaz tutukladı. 31 yaşındaki gazeteci, Mekke yakınlarındaki bir gözaltı merkezine nakledilmeden önce 20 gün boyunca Cidde polis karakolunda gözaltında tutuldu.
Davayla ilgili doğrudan bilgisi olan bir kaynağın New York merkezli haklar grubuna verdiği demeçte, duruşmasında avukata erişiminin ve kendini savunma şansının reddedildiği iki kısa oturumdan oluşuyordu.

OLUMSUZ KONUŞMAK SUÇ SAYILDI

Cidde ceza mahkemesi kararı, dokuz tweet ve iki röportaja atıfta bulundu. Abdelkader, geçen yıl Mart ayında Sudan'daki Covid-19 önlemlerine yanıt olarak başka bir tweet'te Sudan'ın askeri hükümetini kararlarını Hartum'dan değil Riyad'dan almakla suçladı. 

Üç yıl önce atılan bir tweette, Suudi Arabistan'ı IŞİD’i finanse etmekle suçladı ve krallığın medyasını “Siyonist bir sözcü” olmakla suçladı.
Mahkeme, Mısırlı muhalif gazeteci Moataz Matar ile Twitter etkileşimlerinin ve Matar'ın numarasının Abdelkader'in telefonuna kaydedilmesinin, gazetecinin Müslüman Kardeşler'e mensup olduğunun kanıtı olduğunu iddia etti. Suudi mahkemesi kararı tweetlere ek olarak, Mısır muhalefet kanalı El Sharq ve Bosna'nın N1 TV kanalı ile Abdelkader'in Sudan devrimini tartıştığı iki medya röportajına atıfta bulundu.

Abdelkader, "devletin kurumlarına ve sembollerine hakaret eden" tweetler atmak, Yemen'deki Suudi liderliğindeki güçleri eleştirmek, Suudilerin Sudan ile ilişkileri hakkında olumsuz konuşmak ve "krallığa düşman taraflara  medya platformlarından görünmek" ve diğer birçok suçlamadan mahkum edildi.

Middle East Eye