Orta Doğu'da insan haklarını izleyen Cenevre merkezli bir STK olan SAM Haklar ve Özgürlükler Örgütü, Yemenli sakinlerin aşılara erişimini sağlamamanın “uluslararası kuralların açık bir yasal ihlali olarak değerlendirildiğini” söyledi.

AŞI OLAMAYANLAR GÜNLÜK İŞLERİNİ YAPAMIYOR 

Suudi Arabistan, Covid-19'un yayılmasını engellemeye yardımcı olmak için Şubat ayında BAE, İngiltere, Fransa, ABD ve Türkiye de dahil olmak üzere 20 destinasyona uyguladığı seyahat yasağını kaldırdı. Artık sadece Suudi gurbetçi sakinleri, iki doz aşı almış olmaları koşuluyla bu destinasyonlardan seyahat edebilirler.

SAM, Suudi Arabistan'daki bazı Yemenlilerden ikinci doz aşı almalarının yasaklandığı yönünde şikayetler aldığını söyledi. Yemen sakinlerinden biri SAM'a, kızlarının ikinci aşılarını yaptırmaya gittikten sonra bir klinik merkezinden geri çevrildiklerini söyledi. Kızlarının aşı yapılmadığı için derslere bizzat katılamayacakları için okuldaki çalışmalarının aksayacağını söyledi.

Ülkenin güneybatısındaki Jazan Üniversitesi'ndeki klinik merkezindeki gardiyanların kendisine "Yemenlilerin üst makamların talimatıyla aşı almaları yasak olduğunu" söylediğini de sözlerine ekledi.

'IRKÇILIĞI DURDURUN'

İnsan hakları grubu, Suudi yetkilileri Yemen sakinlerine yönelik “ırkçı uygulamaları” durdurmaya ve onlara aşı olmalarına izin vermeye çağırdı. Suudi yetkililer tarafından iddiayla ilgili bir yorum yapılmadı.

Salgının Mart 2020'de başlamasından bu yana Suudi Arabistan, 8 bin 505 ölüm ve yaklaşık 540 bin pozitif vaka kaydetti. Suudi Sağlık Bakanlığı, Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson dahil olmak üzere altı farklı aşının kullanımını onayladı ve Çarşamba günü Çin tarafından geliştirilen Sinovac ve Sinopharm'ın piyasaya sürülmesini onayladı.

Middle East Eye