Üst düzey Suudi yetkili, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmasının ardından Birleşmiş Milletler’in yargısız infazlar için görev yapan özel raportörü Agnès Callamard'a karşı bir ölüm tehdidi olarak algılanan bir şey yayınladı.

‘’ÖLÜM TEHDİDİ’’

Callamard’a 'ilgilenilmesi' yorumunun nasıl algılandığı sorulduğunda, “Bir ölüm tehdidi. Böyle anlaşıldı" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün genel sekreterliği görevini bu ay üstlenecek bir Fransız insan hakları uzmanı olan Callamard, 2018 yılında Kaşıkçı cinayetini araştıran ve kamuoyuna açıklayan ilk yetkili oldu.

CİNAYETİ KANITLADI

Callamard'ın Haziran 2019'da yayınlanan 100 sayfalık raporu, Suudi veliaht prens Selman ve diğer üst düzey Suudi yetkililerin cinayetten sorumlu olduğuna dair "inandırıcı kanıtlar" olduğu sonucuna vardı ve cinayeti "uluslararası suç" olarak nitelendirdi. 

Biden yönetimi o zamandan beri, Prens Muhammed'in cinayeti onayladığı sonucuna varan gizli olmayan raporunu yayınladı. 

Suudi hükümeti, İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda meydana gelen cinayeti müstakbel kral tarafından emredildiğini yalanladı.

TOPLANTININ ARDINDAN İKİNCİ TEHDİT

Tehditlerin, Cenevre'de bulunan Suudi diplomatlar ve BM yetkilileri içinde yapılan "üst düzey" bir toplantıda yapıldığını söyledi. Suudi yetkililer ayrıca, Callamard'ın Katar'dan para aldığına dair temelsiz iddialarda bulundu ancak bu, Suudi hükümetini eleştirenlere karşı sık sık söylenen bir söz.

BM yetkilileri sözü duyduktan, orada bulunan diğer Suudiler, yorumun ciddiye alınmaması gerektiği konusunda onlara güvence vermeye çalıştı. Suudi grup daha sonra odayı terk etti, ancak sonradan Callamard'a iddia edilen tehdidi tekrarladığı söylendi.

(Guardian, Çeviri: Polemikhaber)