Abdulilah al-Howeiti ve akrabası Abdullah Dukhail al-Howeiti, ailelerinin Suudi Arabistan'ın Tebük eyaletindeki evlerinden zorla tahliye edilmeyi reddetmesine destek verdikleri için 50 yıl hapis ve 50 yıl seyahat yasağı aldılar. Doğrulanmamış raporlar, bir Suudi mahkemesinin geçtiğimiz günlerde Howeitat'ın üçüncü bir üyesini uzun bir hapis cezasına çarptırdığını ileri sürdü.

‘BASKILAR ARTIYOR’

MENA Rights Group Hukuk ve Politika Sorumlusu Ramzi Kaiss, Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Howeitat kabilesinin üyelerine verilen uzun hapis cezası, Suudi Arabistan'da gördüğümüz tehlikeli bir örüntüyü takip ediyor" dedi. Kaiss, ABD Başkanı Joe Biden'in Temmuz ayında Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretten bu yana, "Suudi Arabistan’ın devlet güvenliği ve yargı makamları tarafından ifade özgürlüğünü kullanan bireylere karşı daha baskıcı bir yaklaşım" olduğunu söyledi.

Neom için planlar ilk olarak 2017 yılında Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından Suudi Arabistan'ın kuzeybatı kıyısında fütürist bir şehir inşa edileceğine söz verdiğinde duyuruldu. Şimdiye kadar çok az şey inşa edildi, ancak danışmanlara büyük meblağlar ödendi ve giderek tuhaflaşan planlar ortaya çıktı. Yine de Suudi yetkililer, çoğu Howeitat kabilesine mensup olan Tebük şehri sakinlerini temizlemeye çalıştı.

Yerinden edilmiş kabilelere büyük mülk sahipleri için 1 milyon riyal (266 bin dolar) ve daha küçük evleri olanlar için 100 bin riyal (27 bin dolar) tazminat verildiği bildiriliyor. Bununla birlikte, daha önce yerinden edilmiş Tebük sakinlerine daha sık olarak yaklaşık 3 bin dolar verildiği söyleniyor. 

‘AYNI KABİLEDEN 150 KİŞİ’

Howeitat kabileleri, Aralık ayından bu yana Suudi Arabistanlı yetkililerin onları topraklarından sürme kampanyasının arttığını bildirdi. Kabile üyesi ve İngiltere merkezli bir aktivist olan Alya al-Howeiti'ye göre, yeni mahkum edilen aşiret üyeleri Neom projesine direnişleri nedeniyle hapsedilen 150 Howeitat arasında yer alıyor.

Gözaltına alınan üyeler arasında, hükümetin tahliye emirlerini protesto ettikten sonra Nisan 2020'de Suudi Arabistan özel kuvvetleri tarafından vurularak öldürülen 43 yaşındaki Tebük sakini Abdul Rahim el-Howeiti'nin akrabalarının da bulunduğunu söyledi. (Middle East Eye)