Suudi kraliyet ailesinin üyesi olan eski istihbarat şefi Prens Turki el-Faysal, krallığın ABD'deki artan enerji fiyatlarında hatalı olduğu yönündeki iddialara karşı geri adım atarak, suçu Biden yönetimine attı.

Ekim ayında Biden, önde gelen ham petrol üreticisi Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bir grup petrol üreticisini doğrudan arzı kesmek ve benzin fiyatlarını artırmakla suçlayarak, "Benimle konuşmak isteyen çok sayıda Ortadoğulu var. Onlarla konuşup konuşmamakta kararsızım" dedi. 

Krallığa petrol üretimini artırma çağrıları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali enerji fiyatlarındaki artışı şiddetlendirdikten sonra hızlandı ve ABD'de ulusal ortalama benzin fiyatı Mart ayında galon başına 4,17 ABD doları ile rekor seviyeye ulaştı. Bu, enflasyonu artırmaya neden oldu ve Biden'ın partisinin bu yıl içinde yapılacak ara seçimlere yönelik umutlarını zedelediği görülüyor.

Suudi Arabistan’ın ABD eski büyükelçisi olan ve şu anda Riyad merkezli Kral Faysal Araştırma Merkezi'nin başkanı olan Faysal, Biden yönetiminin politikalarının ABD benzin fiyatlarındaki artıştan sorumlu olduğunu söyledi. Faysal, "Başkan Biden, petrol ve gaz endüstrisiyle tüm bağlantıları kesmeyi ABD hükümetinin bir politikası haline getirdi ve ABD'deki petrol ve gaz üretimini kıstı ve bu da petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu" dedi.

‘ABD HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI'

Suudi Arabistan ve ABD arasındaki petrol üretimi konusundaki farklılıkların merkezinde, arzı marjinal olarak artırmak için Rusya ile yapılan bir OPEC anlaşması var. 2020'de yapılan anlaşma, Suudi Arabistan ile Rusya arasında fiyatların düşmesine neden olan ve aynı zamanda ABD'li üreticileri de vuran bir fiyat savaşının ardından geldi.

Faysal, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline rağmen Suudi Arabistan'ın anlaşmadan ayrılmayı reddetmesini savunarak, “Bu herkesin çıkarına ve petrol fiyatlarının istikrarına yönelik bir anlaşmadır” dedi. İkili ilişkilerdeki gerilime değinen Faysal, Biden yönetiminin bölgesel güvenlik meselelerini ele alış biçimine dikkat çekti ve krallığın ABD'nin Yemen'deki savaş konusundaki tutumu nedeniyle "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi. (Middle East Eye)