İnsan hakları örgütü Grant Liberty'nin raporuna göre, petrol zengini ülke spor dünyasına milyonlarca dolar yatırım yaptı. Yatırım, satranç şampiyonalarından golfe, tenise ve at yarışlarına kadar birçok spor dalını kapsadı.

Grant Liberty'nin analizi, Suudi Arabistan'ın zayıf insan hakları sicilini gizlemek ve kendisini turizm için yeni bir lider küresel mekan olarak tanıtmak amacıyla spor etkinliklerine yatırım yaptığını söylüyor.

VELİAHTIN İKİLEMDE BIRAKAN 2030 VİZYONU

Veliaht Prens Muhammed bin Salman, Suudi Arabistan'ın petrole ekonomik bağımlılığını azaltmayı amaçlayan kapsamlı bir stratejik plan olan "Vision2030" planını beş yıl önce başlattı. 

Ancak Krallığı sosyal ve ekonomik açıdan dönüştürecek bir dönüm noktası olarak lanse edilen planı, feminist aktivistlerin ve din adamlarının tutuklanması da dahil olmak üzere muhalefete yönelik geniş bir baskı izledi.

Krallık ayrıca, en az 12 bini sivil olmak üzere 100 binden fazla insanı öldüren bir savaşın parçası olan Yemen'de bir müdahaleye öncülük etti. Gözlemciler, bu ölümlerin en az üçte ikisinin Suudi Arabistan'ın saldırgan hava saldırısı kampanyasından kaynaklandığını tahmin ediyor. 

Tüm bunların yanında, yakın zamanda Veliaht Prens’in 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden nihai olarak sorumlu olduğunu belirleyen bir ABD istihbarat raporu var.

Grant Liberty'den Lucy Rae, "Suudi Arabistan, dünyanın en sevilen spor yıldızlarının iyi itibarını vahşet, işkence ve cinayetle ilgili bir insan hakları sicilini gizlemek için kullanmaya çalışıyor" dedi.

‘YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK’ CEVABI

Washington'daki Suudi Arabistan büyükelçiliği Sözcüsü Fahad Nazer’e, Grant Liberty'nin raporu sorulduğunda, “Vizyon 2030, hedeflerinden biri olarak profesyonel spor ve spor endüstrisi yaratmayı belirledi. 

Bu, yalnızca potansiyel olarak binlerce Suudiye istihdam sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda krallıkta yaşayan herkesin yaşam kalitesini de artıracaktır” diyerek, "Krallık, Suudileri yalnızca yeni sporlar ve tanınmış uluslararası
sporcularla tanıştırmakla kalmayıp aynı zamanda ülkenin simge yapılarını ve insanlarının dünyaya kucaklayıcı doğasını sergileyen çeşitli spor ve spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan ve desteklemekten gurur duyuyor" şeklinde ekledi.

(Guardian, Çeviri: Polemikhaber)