Suudi Arabistan'ı petrol gelirlerinden uzaklaştırmak ve istihdam yaratmak için ekonomik çeşitliliği oluşturmaya çalışan Veliaht Prens Muhammed bin Salman, geçen Salı günü çok az detayı kamuoyuna açıklanmış bir nakliye ve lojistik hamlesini duyurdu. 

‘’MEGA PROJELER’’

Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanı Saleh bin Nasser al-Jasser, Suudi Arabistan'daki bir etkinlikte, stratejinin yatırım için ayrılmış 133 milyar dolardan fazla harcanacak mega projeleri içerdiğini söyledi.

Strateji, Riyad'ı bölgenin iş, ticaret ve turizm merkezi olan Birleşik Arap Emirlikleri ile rekabete sokacak en son ekonomik politikadır.

Havacılık otoritesi başkanı olan Abdulaziz Al-Duauilj, Suudi Arabistan'ın uluslararası havacılık rotalarının sayısını 99'dan 250'nin üzerine çıkarmayı ve 2019'da 103 milyon olan yıllık toplam yolcu trafiğini 2030'a kadar 330 milyona çıkarmayı planladığını söyledi. 

Krallığın uluslararası ağı, her ikisi de büyük hava geçiş merkezleri olan komşu küçük devletler BAE veya Katar'dan önemli ölçüde daha küçük.

YENİ FİRMA KURULACAK

Al-Duauilj, Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı ve Cidde'deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'ndaki yıllık kapasitenin 100 milyon yolcuya ulaşacağını söyledi.

Ayrıca krallığın, 2019'da 900 binden yılda 4.5 milyon ton hava kargosu için merkez olacak küresel bir hava taşımacılığı lojistik merkezi olmayı hedeflediğini söyledi.Suudi Arabistan daha önce, krallığı beşinci en büyük küresel hava yolcu geçiş merkezi haline getirmeyi amaçlayan stratejinin bir parçası olarak yeni bir ulusal taşıyıcı firmasının hizmete gireceğini duyurdu.

‘’DİŞLİ FİRMALARLA KARŞI KARŞIYA GELECEKLER’’

Planlara aşina olan kaynaklar, Reuters'e yeni havayolunun uluslararası transit trafiği hedefleyeceğini ve bunu doğrudan Körfez devleri Emirates ve Qatar Airways ile karşı karşıya getireceğini söyledi.Devlete ait Saudia ve düşük maliyetli yan kuruluşu flyadeal gibi Suudi Arabistan'ın diğer havayolları, çoğunlukla iç hat hizmetleri ve 35 milyonluk ülkeye gidiş-dönüş uçuşlar gerçekleştiriyor.

(Reuters)