*Süveyş Kanalı, Salı günü toz fırtınasında kıyıya çarpan 400 metrelik bir konteyner gemisi tarafından belirsiz bir şekilde kapandığında sessizlik oldu. 

*Medya karartmasına neden olan olayın ardından yayınlanan ilk resmi açıklamada "kanalı yeniden açma çabalarının devam ettiği" belirtildi. 

*Yetkililer, gazetecileri olay hakkında kendilerinden gelen açıklamalar dışında hiçbir habere veya söylentilere kulak asmamaları konusunda uyardı.

'YALANCI MISIR HÜKÜMETİ'

*Mısır hükümeti pratik bir yalancıdır. Her gün kendi halkına yalan söylüyor, ama kriz zamanlarında uluslararası topluma da yalan söylüyor. 

*2015 yılında bir Rus yolcu uçağı, Şarm El-Şeyh'ten Petersburg'a uçuşun 23 dakikasında bir IŞİD füzesi tarafından düşürüldüğünde,

*Rusya ve Birleşik Krallık Kızıldeniz tarafına yapılan tüm uçuşları anında iptal etti. Mısır sivil havacılık otoritesi, uçağın terör eylemi sonucu düşürüldüğüne dair hiçbir kanıt bulunmadığını iddia eden bir ön rapor yayınladı ve kazayı teknik bir hatadan sorumlu tuttu.

*İnkarın nedeni açıktı: Şarm El-Şeyh, ülkenin turizm endüstrisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yetkililerin, IŞİD'e bağlılık sözü veren Wilayat Sinai tarafından atılan bir füzeyle uçağın düşürüldüğünü kabul etmeleri üç aydan fazla sürdü.

YETERSİZ DİKTATÖR

*Ancak Süveyş Kanalı krizi çözüldüğünde, bu olay dünyaya iki sert ders vermiştir: kanal ve Mısır hala uluslararası nakliye için ne kadar önemli ve her ikisi de ne kadar feci ve yetersiz bir şekilde yönetiliyor. 

*Diğer bir deyişle, Sisi'nin diktatörlüğünün yetersizliği, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında sadece uluslararası bir endişe konusu değildir. 

*Sisi'nin beceriksizliği, büyük bir uluslararası su yolunu tehdit ediyor. Yakın gelecekte, bu haftaki Süveyş krizi daha kötü bir anda yaşanamazdı. Petrol ve gaz üreten Körfez ülkelerinin ürünlerini İsrail üzerinden yönlendirerek kanalı atlamanın yollarını
keşfetmeye olan ilgisini güçlendiriyor. 

*İsrail ile BAE’nin normalleşme anlaşması, Mısır'ın bu trafikteki tekeline bir tehdit oluşturan bir sözleşme ve proje dalgasına yol açtı.

TÜM ZAMANINI İMAJINA HARCADI

*Uzun vadede, artık Sisi'nin yönetiminde açık bir düşüş ve felaket modeli var. Sisi'nin ülkesini karıştırdığı tüm diğer konuların ötesinde Sisi'nin gerçekten endişelenmesi gereken iki varoluşsal şeyi vardı. İkisinde de başarısız oldu. İlki Süveyş Kanalı idi; ikincisi ise Nil'in su

(Middle East Eye, Çeviri: polemikhaber)