250 metre uzunluğundaki Affinity V tankeri, Mısır'daki kanalın dar güney kesiminde Ever Given konteyner gemisinin trafiğin bir hafta boyunca durmasına neden olduğu aynı noktaya yakın bir yerde karaya oturduğunda Suudi Arabistan yolundaydı. 

200 MİLYON DOLARLIK TAZMİNAT

Singapur bandıralı geminin içinde bulunduğu kötü durum, Ever Given'ın sahiplerini Süveyş Kanalı Otoritesine 200 milyon dolardan fazla tazminat ödemeye zorlayan gecikmeleri hatırlatan alarm zillerini yükseltti. Ancak kanal yetkilisi, bu sefer römorkörlerin gemiyi birkaç saat içinde yeniden yüzdürebildiğini ve kanalda trafiğin normale döndüğünü söyledi.

Süveyş Kanalı Kurumu Sözcüsü George Safwat, Mısır hükümetine bağlı Extra News uydu televizyonuna Affinity'nin Çarşamba günü yerel saatle 19.15 civarında karaya oturduğunu ve beş saat sonra yeniden yüzdüğünü söyledi. Safwat, geminin karaya oturmasına neden olan dümen sistemlerinde bir sorun olduğunu söyledi. Geminin Portekiz'den yola çıktığını ve Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz limanı Yanbu'ya doğru yola çıktığını söyledi.

‘KONTROLÜNÜ KAYBETTİ’

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'si, Asya ile Avrupa arasındaki en hızlı yol olan kanaldan geçmektedir. Gemi izleme servisi TankerTrackers'a göre, Aframax tankeri Affinity V güneye doğru giderken Süveyş Kanalı'nda kontrolünü kaybetti. TankerTrackers, “Geçici olarak trafiği tıkadı ve şimdi tekrar güneye bakıyor, ancak römorkör yardımı ile yavaş ilerliyor” dedi.

252 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olan bu gemi, geçtiğimiz yıl yaşanan krizin başrolündeki 400 metrelik Ever Given gemisinden daha küçüktü. (Guardian)