Taliban, başkentin kontrolünü ele geçirdikten sonra Ağustos ayında iktidarı ele geçirdi.Eşref Gani, 15 Ağustos'ta uyandığında Afganistan'daki son günü olacağını "hiç kestiremediğini" söyledi.BBC Radio 4'ün Today programına konuşan Gani, uçağının Kabil'den ayrıldığında nereye gittiğini fark ettiğini söyledi.

‘5 MİLYONLUK ŞEHİR YOK OLACAKTI’

Eski lider, o dönemde ağır bir şekilde eleştirildi ve ülkeyi terk etmekle suçlandı. O şimdi Birleşik Arap Emirlikleri'nde.Gani, güne başlarken, Taliban savaşçılarının Kabil'e girmemeyi kabul ettiğini hatırlattı, "ancak iki saat sonra durum böyle değildi" dedi. 

Gani, "Taliban'ın iki farklı fraksiyonu iki farklı yönden yaklaşıyordu ve aralarında beş milyonluk şehri yok edecek ve insanlara kargaşa getirecek büyük bir çatışma olasılığı çok büyüktü" dedi. 

‘HER ŞEY İKİ DAKİKADA OLDU’

Ulusal güvenlik danışmanının ve karısının Kabil'den ayrılmasına izin vermeyi kabul etti, ardından bir arabanın kendisini savunma bakanlığına götürmesini bekledi.Araba hiç gelmedi. Bunun yerine, "dehşete düşmüş" cumhurbaşkanlık güvenlik şefi, Gani'nin tavır alması halinde "hepsinin öldürüleceğini" söylemek için ona geldi.

Gani, "Bana iki dakikadan fazla zaman vermedi. Talimatlarım Khost şehrine gitmek için hazırlanmaktı. Bana Khost'un düştüğünü ve Celalabad'ın da düştüğünü söyleyerek, "Nereye gideceğimizi bilmiyordum. Sadece havaalanına gittiğimizde Afganistan'dan ayrıldığımız anlaşıldı. Yani bu gerçekten ani oldu" dedi. 

‘PARA ALMADIM’

Kaçışının ardından Gani'nin büyük miktarda para aldığı konusundaki iddialar hakkında Gani, "Kategorik olarak belirtmek istiyorum, ülke dışına para almadım. Yaşam tarzım herkes tarafından biliniyor. Parayı ne yapardım?" şeklide ekledi. Gani, "uluslararası toplumun sabrının süreceğini varsaymak" da dahil olmak üzere hatalar yapıldığını kabul etti. (BBC)