Siyasi açıdan tehlikeli strateji, kaçınılmaz olarak toprakları Taliban isyancılarına devredecek. Ancak yetkililer, aşırı gerilmiş Afgan birliklerinin ülkeyi derinden sıkıntıya sokabilecek eyalet başkentlerinin kaybını önlemeye çalıştıkları için askeri olarak bir zorunluluk gibi göründüğünü söylüyorlar.

‘’6 AY İÇİNDE HÜKÜMET DÜŞEBİLİR’’

Kamuoyu tarafından kabul edilen ancak daha önce bu kadar ayrıntılı olarak bildirilmeyen güçlerin konsolidasyonu, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla 31 Ağustos'ta askeri misyonun resmi olarak sona ermesinden önce ABD ordusunun geri çekilmesiyle aynı zamana denk geliyor.

Taliban isyancıları, Pentagon'un tahminlerine göre, şimdi Afganistan'ın ilçe merkezlerinin yarısından fazlasına kadar uzanan daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Taliban ayrıca eyalet başkentlerinin yarısının kenar mahallelerine baskı uygulayarak onları izole etmeye çalışıyor.ABD'li yetkililer Reuters'e verdiği demeçte, ABD istihbarat değerlendirmelerinin Afgan hükümetinin altı ay gibi kısa bir sürede düşebileceği konusunda uyardığını söyledi.

‘’HALK KENDİSİNİ YALNIZ HİSSEDEBİLİR’’

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Afgan yetkili, birliklerin "yeniden oryantasyonunun" Kabil'in stratejik bölgeyi elinde tutmasına ve Hindistan'ın yardımıyla inşa edilen bir baraj ve ana otoyollar da dahil olmak üzere altyapıyı savunmasına yardımcı olacağını söyledi.

Ancak birlikleri konsolide etmek aynı zamanda diğer bölgeleri korumasız bırakmak anlamına da geliyor, bu da kendilerini Taliban'a terk edildiğini hissedecek Afgan topluluklarına veya etnik gruplara karşı zor bir hamle.

Afgan yetkili, "Bunu, Taliban'ın bölgeleri ele geçirdiği son birkaç haftadır gergin ve anlaşılır bir şekilde böyle olan bir halka nasıl iletirsiniz?Çünkü bu yeniden yönelimin büyük bir kısmı, en azından kısa vadede, geride bıraktığımız boşluğu Taliban'ın doldurmasını gerektirecek" şeklinde konuştu. 

ABD: BAŞKA OLASILIKLAR VAR

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, stratejinin başkent Kabil gibi daha büyük nüfus merkezlerini korumak için "bölge merkezlerinden vazgeçmeyi" içereceğini söyledi.Milley, düzenlediği basın toplantısında, "Taliban'ın tamamen ele geçirilmesi olasılığı veya herhangi bir sayıda başka senaryo olasılığı var. Son oyunun henüz yazıldığını sanmıyorum" dedi. 

Afganistan'daki ABD kuvvetlerini denetleyen ve Afgan birliklerine destek veren ABD Merkez Komutanlığı’nın başındaki isim olan ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı KennethMcKenzie,"Her şeyi savunamazsınız. Her yerde savunursanız, hiçbir yeri savunamazsınız. Bu yüzden Afganların konsolide olmaları gerektiğinin farkında olduklarını düşünüyorum" dedi.

ABD'nin, Afgan güçlerinin, özellikle savunmasız olan veya çok az stratejik değere sahip olan uzak veya düşmanca bölgeler de dahil olmak üzere, kontrol noktalarını nasıl yönettiğine dair yıllardır süren endişelerine dikkat çekti.


(Reuters)