Afganistan'ın kara sınırını kontrol eden Taliban sebebiyle, Kabil havaalanı ülkeden çıkmanın tek yolu. ABD ordusu hafta sonu yaşanan kaotik sahnelerin ardından havaalanının güvenliğini sağladı, ancak Taliban havaalanına giden yolu kontrol ediyor ve Kabil'in kuzeyinde çok sayıda kontrol noktası kurdu.

HAVAALANINA GİDEN YOLLARI TUTUYORLAR

ABD, Taliban'ın havaalanına ulaşmak isteyenler için "güvenli geçiş" taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Ancak Afgan başkentinden gelen haberlere göre, havaalanı yolu üzerindeki kontrol noktalarında, kontrol noktasını geçmeye çalıştığı içindövüldükten sonra kafasından yaralanan bir kadın ve çocuğun fotoğrafları da dâhil olmak üzere şiddet olayları yaşandı. 

Kabil'deki kaynaklar Guardian'a Taliban'ın belgeleri kontrol ettiğini ve bazı insanları kontrol noktalarında zorla çevirerek havaalanına ulaşmalarına izin vermediğini söyledi.

‘’ABD ORDUSUNU KARŞILARINDA BULURLAR’’

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, önemli sayıda insanın şu anda ABD askeri kontrolü altındaki havaalanına ulaşabildiğini, ancak “insanların geri çevrildiği, geri itildiği hatta dövüldüğüne dair raporlar aldığımız örnekler oldu. Bu sorunları çözmeye çalışmak için bunu Taliban ile bir kanalda ele alıyoruz ve bunun önümüzdeki günlerde gelişmeye devam edip etmeyeceği konusunda endişeliyiz” dedi. 

Sullivan, havaalanına giden yolların açık tutulmasının "önemli bir mesele olduğunu" söyledi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, Taliban'ın siviller için havaalanına güvenli geçiş sağlamaması durumunda, “sonuçların ABD ordusunun tüm ağırlığı ve gücü olacaktır. Bunu netleştirdik” dedi. 

(Guardian)