Yetkililer, kentin bir bölgesi dışında tamamının örgütün kontrolü altında olduğunu ve bölge sakinlerine tahliye emri verildiğini doğrularken, Taliban savaşçıları, Afganistan'ın kilit eyalet başkenti LashkarGah'ı ele geçirmenin eşiğinde görünüyor.

200 BİN KİŞİYE KOMUTANDAN MESAJ

Helmandil Meclisi Başkan Yardımcısı Majid Ahund, Taliban'ın Lashkar Gah bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Helmand'daki askeri çabalara liderlik eden Afgan Komutan General Sami Sedat, bölge sakinlerine kaçmalarını söyledi. 200 bin kişilik kente gönderdiği mesajda, "Operasyonumuza başlayabilmemiz için lütfen bir an önce ayrılın. Evinizden ayrılmanın sizin için çok zor olduğunu biliyorum – bizim için de zor – ama birkaç günlüğüne evinizi terk ederseniz, tek bir Talibanlıyı sağ bırakmayacağız” dedi. 

AFGAN BAKANA BOMBALI SALDIRI

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ülke genelinde kötüleşen güvenlik durumundan ABD ve NATO birliklerinin aceleyle çekilmesini sorumlu tuttu.

Geç saatlerde Afganistan'ın başkenti Kabil, bomba yüklü araç saldırısı, bir dizi küçük patlama ve isyancılar ile güvenlik güçleri arasında karşılıklı silah sesleri ile sarsıldı. Bombalı araç, Savunma Bakanı Bismillah Khan Mohammadi'nin evini hedef aldı. Yetkililere göre, bakan orada değildi ve ailesi güvenli bir şekilde tahliye edildi. Mohammadi, patlamanın ardından "Endişelenmeyin, her şey yolunda" diye tweet attı.

(Guardian)