Taliban, 2020'de ABD ile imzaladıkları ve iktidarı geri almadan önce teröristlerle savaşma sözü verdikleri bir anlaşmaya bağlı olduklarını söylüyor. Örgüt, geçen yıl ülkenin devralınmasından bu yana, Afganistan'ın diğer ülkelere yönelik saldırılar için bir alan olarak kullanılmayacağını defalarca söyledi.

Kurban Bayramı öncesinde Ahundzade, “Kimsenin topraklarımızı başka ülkelerin güvenliğini tehdit etmek için kullanmasına izin vermeyeceğimizi komşularımıza, bölgeye ve dünyaya garanti ediyoruz. Diğer ülkelerin de iç işlerimize karışmamasını istiyoruz” dedi.

Taliban, 2001 yılında ABD liderliğindeki bir koalisyon tarafından ABD'deki 11 Eylül saldırılarının beyni olan Usame bin Ladin'e yataklık yaptığı için devrilmişti. Dini grup, ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinin kaotik son haftalarında, Ağustos ortasında yeniden iktidarı ele geçirdi.

TEMKİNLİ LİDER

Uluslararası toplum, özellikle kadınların ve azınlıkların haklarını kısıtladıktan sonra Taliban'la herhangi bir ilişki veya işbirliğine karşı temkinli davranıyor. Taliban'ın ruhani lideri Ahundzade, münzevi bir figür olarak kaldı. 2016'da ABD'nin insansız hava aracı saldırısında selefi Molla Akhtar Mansour'u öldürdükten sonra hızlı bir iktidar geçişinde İslamcı hareketin lideri oldu.

Ahundzada yönetimi devraldıktan sonra, din adamını “müminlerin emiri” olarak adlandırarak övgü yağmuruna tutan El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin desteğini aldı. Bin Ladin'in varisi tarafından onaylanması, onun cihatçı kimliğinin Taliban'ın uzun zamandır müttefikleri arasında bilinmesine yardımcı oldu.

Ancak Ahundzada bayram mesajında, "Karşılıklı etkileşim ve bağlılık çerçevesinde, ABD dahil dünya ile iyi, diplomatik, ekonomik ve siyasi ilişkiler istiyoruz ve bunu tüm tarafların çıkarına görüyoruz" dedi. (AP)