Taliban, ele geçirilen Afgan başkenti Kabil çevresindeki binalara girmeye ve silahları ele geçirmeye başladı. Militan grubun bir temsilcisi, insanların artık güvenlik için silah bulundurmalarına gerek kalmadığını ve ateşli silah toplamaya başladığını doğruladı.

'SİLAH TAŞIMAYA GEREK YOK'

Taliban yetkilisi Reuters'e, insanların geçmişte neden silah sakladığını anladıklarını ancak artık buna gerek olmadığını söyledi. Temsilci, Taliban'ın masum sivillere zarar verme niyetinde olmadığını kaydetti.

Afgan haber ajansı TOLOnews, Twitter'da Taliban'ın binalarına girdiğini, güvenlik görevlilerinin silahlarını kontrol ettiğini ve hükümet tarafından verilen ateşli silahları topladığını söyledi. 

MOBY Group medya şirketinin yöneticisi Saad Mohseni de Twitter'dan, militanların güvenlik ekipleri tarafından tutulan silahlar hakkında bilgi almak için yerleşkelerine geldiklerini söyledi.

İNSANLAR GELENEKSEL KIYAFET GİYMEYE BAŞLADI

Gazeteciler, Taliban güçlerinin başkente girmesinden birkaç saat sonra günlük yaşamda büyük değişiklikler gözlemledi. Şehrin sokaklarında kadınlar yoktu, kadın reklamları beyaza boyandı ve modern kıyafetlerin yerini geleneksel Afgan kıyafetleri aldı. Ayrıca, grup ülke üzerindeki egemenliğini dayattığı için genç kızların okula dönüp dönmeyeceği konusunda da ciddi endişeler var.

Afgan başkenti Taliban kontrolü altındayken, insanlar yeni rejimden kaçmak için Kabil'in havaalanına akın etti. Kalabalıklar havaalanını basarken ABD askerlerinin kalabalığı kontrol etmek amacıyla havaya ateş açması sonucu beş kişinin öldüğü bildirildi.

Geçen ay, ABD askerleri geri çekilirken, Taliban en son 2001'de yönettiği ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Militan grup, CIA Factbook'a göre sayıları yaklaşık 307 bin olan Afgan güvenlik güçlerini hızla ele geçirdi.

Russia Today