Uluslararası toplum, Taliban'ın ılımlılık vaatlerinin ne kadar gerçek olduğunu ölçmek için yeni, tamamı erkeklerden oluşan Taliban rejiminin Afgan kadınlarına nasıl davrandığını yakından izliyor.

KONULAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Taliban tarafından açıklanan ilk politikalardan birinde, Eğitim Bakanı Abdul Baki Hakkani, Afganistan'da kadınların yüksek öğrenime erişimini yönetecek bir dizi kural ortaya koydu.

Basın toplantısında konuşan Hakkani, kadınların üniversite eğitimine devam etmelerine izin verileceğini ancak başörtüsü takmanın zorunlu olacağını söyledi. Hakkani, “Erkek ve kızların birlikte çalışmasına izin vermeyeceğiz. Karma eğitime izin vermeyeceğiz" dedi. Kız öğrencilere de sadece kadınlar tarafından ders verilmesine izin verilecek. Hakkani, üniversitelerde okutulan konuların da gözden geçirileceğini söyledi.

'KADINA GEREK YOK'

Taliban'ın tam gündemi hala açıklanmadı. Bununla birlikte, önceki rejimde olduğu gibi, kabinede “kapsayıcı” bir hükümet vaatlerine rağmen tek bir kadın yok ve kadınların spor yapması yasaklandı. Taliban Sözcüsü Sayed Zekrullah Haşimi, Tolo News adlı TV kanalında yakın zamanda yapılan bir röportajda, kadınların rolünün doğum yapmak ve çocuk yetiştirmek olduğunu söyledi ve “kadınların kabinede olmasının gerekli olmadığını” da sözlerine ekledi.

Guardian