Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da tahliyeler sürerken, gözler bir yandan da ülkede kalan son yabancı güçlerin çekilme tarihine çevrildi. Batılı ülkeler daha önceden açıklanan 31 Ağustos takviminin tahliyeler nedeniyle uzayabileceğini sinyallerini veriyor. Taliban ise bu konuda bir uyarıda bulunarak, 'ABD Başkanı Joe Biden'ın asker çekmeyi ertelemesinin sonuçları olacağı' uyarısında bulundu.

'İŞGALİN SÜRMESİ REAKSİYON DOĞURUR'

Taliban sözcülerinden Süheyl Şahin, "Bu kırmızı çizgimiz. Başkan Biden bütün askeri güçlerini 31 Ağustos'ta çekeceklerini ilan etti. Bunu uzatmaları, ihtiyaç duyulmamasına rağmen işgali uzatmaları anlamına gelir" dedi. Katar'ın başkenti Doha'da Sky News kanalına konuşan Şahin, "Eğer ABD veya İngiltere tahliyelere devam etmek için ek zaman talep ederlerse, yanıt 'hayır'. Ya da sonuçları olur" ifadelerini kullandı. Şahin, "Böyle bir durum aramızda güvensizlik yaratır. Eğer işgali sürdürmeye niyetlilerse, bu bir reaksiyonu doğurur" diye konuştu.

JOHNSON BIDEN'DAN UZATMA İSTEYECEK

Biden, Afganistan'dan çekilme tarihini 31 Ağustos olarak açıklamıştı. Ancak Taliban'ın Kabil yönetimini ele geçirmesi sonrasında Batılı diplomatların yanı sıra Taliban yönetiminden kaçmak isteyen binlerce kişinin toplandığı Kabil Havalimanı'ndaki kaos sürüyor. Tahliyeleri yöneten son Batılı askerlerlerin ülkede kalma süresinin bu nedenle 31 Ağustos'u geçebileceği belirtiliyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın da, bizzat Biden'ı arayarak tahliyelerin devam edebilmesi için ABD askerlerinin çekilme tarihini ertelemesini talep edeceği belirtiliyor.

KAÇMAK İSTEYENLER İÇİN 'EKONOMİK GÖÇ' DEDİ

Süheyl Şahin, Kabil Havalimanı'ndaki Afganların çaresizliği ve insanların havalanan uçaklara tutunarak ölmeyi göze alması hakkında da konuştu. Bu manzaraların siyasi dönüşüm korkusundan değil, 'ekonomik göç' arzusundan kaynaklandığını öne süren Taliban sözcüsü şu iddiada bulundu: "Sizi temin ederim ki bunun endişelenmek veya korkmakla ilgisi yok. Batılı ülkelerde yaşamak istiyorlar ve bu bir tür ekonomik göç çünkü Afganistan yoksul bir ülke. Halkın yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor, dolayısıyla herkes Batılı ülkelere yerleşip refah içinde yaşamak istiyor. Meselenin korkuyla ilgisi yok."

'KADINLAR HİCAB ZORUNLULUĞU DIŞINDA AYNI HAKLARA SAHİP OLACAK'

Şahin, Taliban militanlarının kapı kapı gezerek insanları tehdit ettiği ve eski hükümetin çalışanlarını aradığı görüntüler ile bazı vilayetlerde kız okullarının kapatıldığı haberlerini "Yalan" diye niteledi. Şahin, 'kadınların sadece hicab giymek zorunda olacağını' söyleyerek, "Hiçbir şeyi kaybetmeyecekler. Sadece hicab giymiyorlarsa, giymek zorunda olacaklar. Kadınlar sizin ülkenizdeki kadınlarla aynı haklara, sadece hicab takarak, sahip olacaklar" dedi. Şahin, kadın öğretmenlerin ve gazetecilerin işe döndüğünü savundu.

Bununla birlikte, ülkede çok sayıda kadının Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrasında evden çıkmaya veya işe dönmeye korktuğu biliniyor.