Afganistan'ın ekonomisi çökmeye yakın ve ülkenin geniş bölgeleri kıtlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, Kabil'de görünüşte iyi silahlanmış bir militan hücrenin varlığı, yeni hükümetin karşı karşıya olduğu zorluğun göz korkutucu boyutunun altını çizdi.


Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid

SÖZCÜ: IŞİD ÜSSÜNÜ YOK ETTİK

Taliban operasyonu, Pazar günü erken saatlerde Kabil'de bir cami yakınında düzenlenen ve daha sonra IŞİD tarafından üstlenilen bombalı saldırının ardından geldi. Bu patlama, Ağustos sonunda ABD güçlerinin geri çekilmesinden bu yana Afgan başkentinde gerçekleşen en kötü saldırı olarak görülen olayda çok sayıda sivili öldürdü ve yaraladı.

Bölge için eski bir isimden sonra ISIS-Horasan olarak bilinen IŞİD’in yerel kolu, şimdiden Taliban hedeflerine saldırılar düzenlediğini iddia etti ve Taliban’la uzlaşamadı.Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, özel bir Taliban biriminin Kabil'in kuzeyindeki 17. bölgede IŞİD unsurlarına yönelik bir operasyon düzenleyerek üssünü yok ettiğini ve içindeki herkesi öldürdüğünü söyledi.

Bölgede bir dükkan sahibi olan Hashmatullah, "Yaklaşık üç saat boyunca çatışmalar çok yoğundu ve birkaç güçlü patlama meydana geldi" dedi. Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmamasını isteyen bir bölge sakini, son patlamanın saat 23.30 sıralarında meydana geldiğini söyledi ve ‘’Patlayıcılarla dolu bir araba havaya uçtu ve görünüşe göre saklandıkları binadaki tüm IŞİD savaşçılarını öldürdü’’ dedi. 

(Reuters)