Taliban’ın Ağustos ayında ülkeyi ele geçirmesinden bu yana hiçbir ülke Taliban hükümetini resmen tanımazken, ülke ciddi ekonomik ve insani krizlerle karşı karşıya olduğu halde yurtdışındaki Afgan varlıkları ve yurtdışından gelen yardım fonları donduruldu.

“ÖNCEKİ SAVAŞIN NEDENİ…”

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Amerika'ya mesajımız, tanımama durumu devam ederse, Afgan sorunları devam eder, bu şimdilik bölge sorunudur ve dünyanın sorununa dönüşebilir" dedi ve Taliban ve ABD'nin geçen sefer savaşa girmesinin nedeninin, ikisinin de resmi diplomatik bağları olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Mücahit, "Savaşa neden olan bu meseleler müzakere yoluyla çözülebilirdi, siyasi uzlaşma yoluyla da çözülebilirdi" dedi.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Hiçbir ülke Taliban hükümetini tanımazken, birçok ülkeden üst düzey yetkililer hareketin liderleriyle hem Kabil'de hem de yurtdışında bir araya geldi.

Son ziyaret Cumartesi günü Kabil'de bulunan Türkmen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov tarafından yapıldı. Mücahid daha önce Twitter'da yaptığı açıklamada, iki tarafın Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini tartıştığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bu hafta başlarında Katar'da Taliban yetkilileriyle bir araya geldi. Mücahid yaptığı açıklamada, Çin'in ulaşım altyapısını finanse etme ve Kabil'in ihracatına komşu Pakistan üzerinden Çin pazarlarına erişim sağlama sözü verdiğini söyledi. 

Reuters