Taliban'ın üst düzey lideri Molla Haybatullah Ahundzada, militanların Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinden bir ay sonra kamuoyuna çıkmadı. Bir sözcü, ölümüyle ilgili söylentileri yalanlamak için kayıtlara geçti.

Taliban'ın en tanınmış yüzlerinden biri olan Molla Abdul GhaniBaradar da ortadan kayboldu. Siyasi daire başkanının ve barış görüşmelerinin kilit isimlerinden birinin hayatta olup olmadığını dair sorular, birkaç gün boyunca kamuoyuna görünmemesinin ardından artmaya başladı.

Kabil'de, Afganistan'ın bakanlıklarının nasıl bölüneceği konusunda bir tartışma sırasında başka bir üst düzey Taliban figürüyle girdiği kavgada öldürüldüğü veya ağır yaralandığına dair söylentiler var.

RESMİ ÇABALAR GİZEMİ DERİNLEŞTİRDİ

Pazartesi günü söylentileri dağıtmak için resmi çabalar gizemi derinleştirdi. Taliban, Baradar'ın milletvekillerinden birinin Kandahar'da olduğunu söyleyen el yazısıyla yazdığı bir notun fotoğrafları ve sesli mesaj yayınladı.

Sözcü SuhailShaheen, Twitter'dan söylentileri İngilizce olarak açıkladı. Shaheen, “Afganistan İslam Emirliği Başbakan Yardımcısı Molla Bradar bir sesli mesajda, bir çatışmada yaralandığı veya öldürüldüğü yönündeki tüm iddiaları reddetti. Yalan olduğunu ve tamamen asılsız olduğunu söylüyor” şeklinde kaydetti. 

KURUCUNUN ÖLÜMÜ İKİ YIL BOYUNCA GİZLENMİŞTİ

Taliban’ın sicili teorileri körüklemiş olabilir. Kurucu lider Molla Muhammed Ömer'in ölümü iki yıl boyunca gizlendi ve bu süre zarfında Taliban onun adına açıklamalar yapmaya devam etti.

Afganistan Analist Ağı'na göre, Baradar'ın yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili iç Taliban anlaşmazlıklarında zaten kaybettiği düşünülüyordu. Kabil'in düşmesinden önce grubun en büyük liderinin yardımcısı olan üç adamdan Baradar, büyük bir bakanlık alamayan tek kişiydi. Grubun kurucu liderinin oğlu olan askeri lider Yaqub Omar'a savunma bakanlığı verildi ve Sirajuddin Hakkani içişleri bakanlığını güvence altına aldı.

(Guardian)