ABD’li Linda Thomas-Greenfield, Avrupa'nın on yıllardır gördüğü en büyük seferberliğin yaşandığını söyledi. Rus mevkidaşı ABD'yi histeriyi körüklemek ve Rusya'nın içişlerine kabul edilemez müdahalede bulunmakla suçladı. ABD ve İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde daha fazla yaptırım sözü verdi.

‘DİPLOMASİYE YANIT’ İDDİASI

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Kremlin'e yakın kişileri ve işletmeleri şu anda mümkün olandan daha geniş bir yelpazede hedef alacak bir yasanın hazırlandığını söyledi. ABD'li bir yetkili, Washington'un yaptırımlarının Kremlin'e yakın kişilerin uluslararası finans sisteminden kesileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yapacağı görüşme nedeniyle diplomatik çabalar devam ediyor. ABD, Ukrayna'daki krizi azaltmayı amaçlayan önerisine Rusya'dan yazılı bir yanıt aldığını açıkladı.

Bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yanıtı kamuoyunda müzakere etmenin "verimsiz" olacağını söyledi. Sözcü, ABD'nin diyaloğa tamamen bağlı kaldığını ve Ukrayna da dahil olmak üzere müttefikleri ve ortaklarıyla yakın istişarelerde bulunmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz günkü BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Rus elçi Vasily Nebenzya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekat planladığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ve asker birikiminin BM tarafından doğrulanmadığını söyledi. Rusya'nın sık sık kendi topraklarına asker yerleştirdiğini ve bunun Washington'u ilgilendirmediğini söyledi. Nebenzya, Biden yönetiminin "gerginlikleri ve söylemleri artırdığını ve gerilimi tırmandırdığını" söyledi.

Thomas-Greenfield, ABD'nin diplomatik bir çözüm olduğuna inanmaya devam ettiğini, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD'nin kararlı davranacağı ve bunun sonuçlarının "korkunç" olacağı konusunda uyardı.

‘BELARUS’TAN AYRILIN’

Pazartesi günü geç saatlerde ABD, "olağandışı ve endişe verici Rus askeri birikimini" öne sürerek Amerikan hükümeti çalışanlarının aile üyelerinin Belarus'tan ayrılmasını emretti. Benzer bir emir daha önce de Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Amerikan büyükelçiliğinde bulunan ABD hükümet personelinin ailelerine verilmişti. (BBC)