42 yaşındaki bir öğretmenin oğlu olan Overstone Kondowe, bir köyde, güneşe duyarlı cildindeki ağrıyı hafifletmek için herhangi bir yardım almadan veya görmesine yardımcı olacak gözlüklere sahip olmadan büyüdü.

“İLERİYE DOĞRU DEV BİR ADIM”

Albino hastalığı o kadar damgalanmıştır ve batıl inançlarla çevrilidir ki, bu durumdaki insanlar hem rastgele saldırılardan hem de büyücülükte kullanılan vücut parçalarının ölümcül ticaretinden her gün risk altında yaşarlar. 

Eski bir BM albinizm danışmanı olan Ikponwosa Ero, Kondowe'nin seçilmesinden "mutlu olduğunu" söyledi ve bunu "Malavi ve Afrika'nın tamamında albinizme sahip insanların haklarının korunmasında ileriye doğru dev bir adım" olarak nitelendirdi.

VÜCUTLARI İÇİN ÖLDÜRÜLÜYORLAR

Başkent Lilongwe'deki evinde Guardian'a konuşan Milletvekili Kondowe, "Kendimi aşırı hırslı bir insan olarak tanımlayabilirim. Bu yüzden yarışmaya cesaret ettim" dedi. Malavi ve komşu Tanzanya'da, ayinlerde kullanıldığı ve iyi şans getirdiğine inanıldığı için yüksek fiyatlar eden vücut parçaları için öldürülen albinizmli insanların uzun bir geçmişi var.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun 2009 tarihli bir raporu olan Through Albino Eyes'ta alıntılanan kıdemli Tanzanya polis memurlarına göre, dört uzuv, cinsel organ, kulak, dil ve burun dahil olmak üzere eksiksiz bir albino vücut parçası seti getiriliyordu ve 75 bin dolar ediyordu. 

Kondowe şunları söyledi: “Albinizmli insanlarla ilgili birçok inanç ve efsane var ve genellikle ikinci sınıf vatandaş veya yarı insan olarak görülüyoruz, ancak bu sefer sivil eğitim de dahil olmak üzere koyduğumuz programların sayısı nedeniyle çevremdeki insanlar benim adaylığımı kabul ettiler, albinizmi bir engel olarak görmediler.”

Yeni milletvekili, "Bana göre bu bir başarı hikayesi çünkü çok büyük bir farkla kazandım" dedi. 

Guardian