Hükümet bir yıldan uzun bir süre önce uygulanan ve başlangıçta yanlış haberleri hedefleyen bir acil durum kararnamesini sıkılaştırdı.Son kısıtlamalar, insanların “kamuoyunu korkutan bilgi” dağıtmasını veya “ulusal istikrarı etkileyen yanlış anlamalara neden olan çarpık bilgileri” paylaşmasını yasaklıyor.

‘’BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE’’

Önlemler, medya grupları ve insan hakları uzmanları tarafından olumsuz haber raporlarını kapatma ve tartışmaları susturma girişimleri olarak geniş çapta kınandı.İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya bölümünde Tayland konusunda kıdemli araştırmacı olan SunaiPhasuk, bunu ülkedeki basın özgürlüğüne "ciddi bir darbe" olarak nitelendirdi.

Phasuk, “Sanırım hükümet, Covid-19’akarşı verilen bu feci tepki nedeniyle şu anda bir güvenilirlik kriziyle karşı karşıya olduğunun farkında, ancak daha iyi ve daha verimli çözümler bulmaya çalışmak yerine, başarısızlıkları hakkında konuşmaktan kimsenin ağzını açmayı seçiyor” dedi.

IP ADRESİNDEN BULUNACAK

Düzenlemelere göre, çevrimiçi olarak yanlış içerik yayılırsa, ülkenin yayın düzenleyicisi, bireyin IP adresini belirlemek ve internet erişimini engellemek için internet servis sağlayıcılarıyla iletişime geçecek.Uymayan internet sağlayıcıları, işletme lisanslarının gereklerini ihlal etmiş sayılacak ve haklarında işlem yapılacaktır.

Phasuk, tedbirlerin hükümeti pohpohlamayan siyasi haberleri ve yorumları paylaşmak için sosyal medyayı kullanan çevrimiçi muhabirlere ve eleştirmenlere karşı kullanılacağından korktuğunu söyledi.Tedbirler, Tayland hastaneleri bunaltan ve ekonomik sefalete neden olan kötüleşen Covid-19 salgını kontrol altına almak için mücadele ederken geldi.


(Guardian)