Tayvan Savunma Bakanlığı milletvekillerine sunduğu bir raporda, Çin'in ulaşım kapasitesinin şu anda sınırlı olduğunu, tüm kuvvetlerini tek seferde indiremeyeceğini ve "standart dışı" uygulamalara güvenmek zorunda kalacağını söyledi. 

Bakanlık, bir kopyası Reuters tarafından incelenen raporunda, "Ancak, ülke ordusu limanları ve havaalanlarını güçlü bir şekilde savunuyor ve kısa sürede işgal edilmesi kolay olmayacak. Çıkarma operasyonlarında son derece yüksek risklerle karşı karşıya kalacak" dedi.

Çin'in lojistiği de zorluklarla karşı karşıya, çünkü herhangi bir çıkarma kuvvetinin, iki ülkeyi Tayvan Boğazı boyunca silah, yiyecek ve ilaçla yeniden ikmal edilmesi gerekecek. Raporda, "Ülkenin ordusu, Tayvan Boğazı'nın doğal bir hendek olması avantajına sahip ve ortak müdahale operasyonlarını kullanabilir, komünist ordunun tedarikini kesebilir, çıkarma kuvvetlerinin savaş etkinliğini ve dayanıklılığını ciddi şekilde azaltabilir” diye eklendi. 

© Twitter

‘ÇİN’İN BAŞKA DERTLERİ DE VAR’

Bakanlık ayrıca, herhangi bir yabancı gücün Tayvan'a yapacağı yardımın önlenmesi ve Çin sınırının Hindistan ve Güney Çin Denizi gibi diğer kırılgan bölgelerini yakından izlemek için bazı güçlerini yedekte tutması gerektiğini söyledi.

Değerlendirmede, “ABD ve Japon askeri üsleri Tayvan'a yakın ve herhangi bir Çin saldırısı mutlaka yakından izlenecek ve ayrıca yabancı askeri müdahaleyi önlemek için güçlerini ayırması gerekecek" denilerek, "Tüm çabalarını Tayvan ile savaşmaya yoğunlaştırmak zor" diye eklendi. 

Uzmanlar, Çin'in, bir abluka veya hedefli füze saldırıları da dahil olmak üzere tam bir işgalden süre önce Tayvan'ı dize getirmek için başka araçlara sahip olduğunu söylüyor.

8.6 MİLYAR DOLARLIK EK BÜTÇE

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, adayı saldırıya uğramayı zorlaştıracak, orduyu daha hareketli hale getirecek ve bir saldırı gücünü ortadan kaldırmak için daha uzun menzilli füzeler gibi hassas silahlara sahip olacak bir askeri modernizasyon programını yönetiyor.

Hükümet, önümüzdeki beş yıl içinde daha çok füzeler ve savaş gemileri de dahil olmak üzere deniz silahlarına gitmek için askeri harcamalara fazladan 8.66 milyar dolar ayırmayı planlıyor. 

Reuters