Tanınmış bir Tayvanlı işadamı ve büyük bir mikroçip üreticisi olan United Microelectronics’inkurucusu Robert Tsao'nun duyurusu, Tayvan ve Çin arasındaki artan askeri faaliyetlerin ortasında geldi. Perşembe günü Tayvan savunma bakanlığı, askerlerinin Tayvan'ın Kinmen adaları üzerinde bir Çin insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

‘ÇİN’DEN UZAKLAŞTI’

75 yaşındaki Tsao, düzenlediği basın toplantısında, Çin Komünist Partisi’nin Tayvan'a yönelik tehdidinin büyüdüğünü söyledi. Kurşun geçirmez yelek ve kask takarak “üç yılda üç milyon insanı” eğitmek için fon sözü verdi. Tsao, "Çin'in emellerine başarılı bir şekilde direnebilirsek, sadece anavatanımızı korumakla kalmayacak, aynı zamanda dünyadaki duruma ve medeniyetin gelişimine büyük katkı sağlayacağız" dedi.

Tsao, eskiden Tayvan'ı Çin ile birleştirmenin aktif bir destekçisiydi ve şirketine yönelik bir hükümet soruşturmasını protesto etmek için Tayvan vatandaşlığından vazgeçmişti. Ancak Radio Free Asia'ya, Hong Kong'un demokrasi yanlısı hareketine, özellikle de Yuen Long MTR saldırısına yönelik baskıya tanık olduktan sonra fikrini değiştirdiğini söyledi. Ayrıca Singapur vatandaşlığından çıktığını ve Tayvan vatandaşlığının iade edildiğini ve “Tayvan'da ölmeyi ve halkının yanında olmayı” planladığını duyurdu.

‘HEPSİNİ VURACAĞIZ’

Tayvan ve Çin arasındaki gerilimler, özellikle ABD Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinden sonra son aylarda çarpıcı bir şekilde yükseldi. Buna karşılık, Çin ordusu Tayvan'ı, birkaç gün süren ve füze testleri ve Çin hükümetinin yakın zamanda reddettiği Tayvan Boğazı'ndaki resmi olmayan sınırıihlal ettiği gerçek atış tatbikatlarıyla kuşattı.

Tayvan savunma bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, askerlerinin ilk kez bir Çin insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi. Bakanlık, insansız hava aracının Çin anakarasının hemen dışında bulunan Tayvan'ın Kinmen Adaları'ndaki askeri noktaların üzerinden uçtuğunu ve uyarıları dikkate almadığını söyledi. Bu hafta savunma gücü, Başkan TsaiIng-wen'in Çin provokasyonlarına karşı "güçlü önlemler" çağrısında bulunmasının ardından, hava sahasını terk etme uyarılarını dikkate almayan tüm insansız hava araçlarını vuracağı konusunda uyardı.