Tayvan, Çin’in bir yıldan uzun süredir demokratik olarak yönetilen adanın yakınında tekrarlanan askeri misyonlardan şikayet ediyor.

HAVA SAVUNMA SİSTEMİ KONUŞLANDIRILIYOR

Tayvan Savunma Bakanlığı, Tayvanlı savaşçıların iki dalga halinde 38 Çin uçağına karşı mücadele ettiğini söyledi. Tayvan'ın Çin uçaklarını uyarmak için savaş uçakları gönderdiğini ve onları izlemek için füze sistemlerinin konuşlandırıldığını söyledi.

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang gazetecilere verdiği demeçte, "Çin, bölgesel barışa zarar vererek, kasıtlı olarak askeri saldırganlığa girişti" dedi.

İlk saldırı dalgası 18 J-16 ve dört Su-30 savaş uçağı artı iki nükleer kapasiteli H-6 bombardıman uçağı ve bir denizaltı karşıtı uçaktan oluşurken, ikinci saldırı dalgası 10 J-16, 2 H-6 ve bir erken uyarı içeriyordu. 

Bakanlık tarafından yayınlanan bir haritaya göre, Çin uçaklarının ilk partisi Pratas Adalarına yakın bir bölgede uçtu ve iki bombardıman uçağı Tayvan hava sahasının en yakınında uçtu. İkinci grup, Pasifik'i tartışmalı Güney Çin Denizi'ne bağlayan önemli bir su yolu olan Tayvan'ı Filipinler'den ayıran Bashi Kanalı'na uçtu.

TAYVAN VAZGEÇMİYOR

Çin, daha önce, bu tür uçuşların ülkenin egemenliğini korumak için olduğunu ve adanın en önemli uluslararası destekçisi olan Tayvan ile ABD arasında "danışmayı" amaçladığını söylemişti.

Çin, Tayvan'ı Çin egemenliği altına almaya zorlamak için askeri ve siyasi baskıyı artırdı. Tayvan bağımsız bir ülke olduğunu ve özgürlüğünü ve demokrasisini savunacağını söylüyor.

Reuters