Honduras'ın muhafazakar iktidar partisi adayı yenilgiyi kabul etti ve solcu rakibi Castro'nun, Çin'in toprakları üzerinde hak iddia ettiği Tayvan ile resmi diplomatik bağları olan sadece 15 ülkeden biri olan mücadele eden Orta Amerika ülkesinin ilk kadın lideri olmasının yolunu açtı. 

SOLCU ADAYIN SEÇİM VAADİYDİ

Resmi sonuçlar gelene kadar tebrik tekliflerini erteleyen Tayvan, Tegucigalpa'daki büyükelçisi Diego Wen'in "ilk anda" Castro'yu Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen adına tebrik ettiğini söyledi. Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Honduras'ın Orta Amerika'da önemli bir dost olduğunu ve ikili işbirliği projelerinin iyi sonuçlarının "herkes için açık" olduğunu söyledi.

Bakanlık, "Honduras ile kurulan uzun süreli dostluk temelinde ülkemiz, seçilen Cumhurbaşkanı Castro liderliğindeki yeni hükümet ekibiyle iki ülke arasındaki işbirliğini derinleştirecek ve iki halkın refahını ortaklaşa artıracaktır" şeklinde açıklama yaptı. Castro, seçim beyannamesinde, kazanırsa "elbette" Pekin ile resmi ilişkiler kurmaya çalışacağını söyledi.

ÇİN ORTAKLARI ‘KANDIRIYOR’

Tayvan, seçim öncesi Honduras'ı Çin'in "gösterişli ve yanlış" vaatlerine kanmaması konusunda uyardı. Çin'in Tayvan'ın dostlarını kazanma çabaları, Pekin'in artan uluslararası etkisinden endişe duyan Washington'u alarma geçirdi. Pasifik ada ülkeleri Kiribati ve Solomon Adaları, Eylül 2019'da Taipei ile bağlarını kesen son ülkelerdi. Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı eyaletlerinden biri olarak görüyor. (Reuters)