Veriler, Şanghay Limanı'nda yanaşmayı bekleyen gemilerin şu anda 344'e ulaştığını gösteriyor. Bu, Çin'deki bir depodan ABD'deki bir depoya sevkiyatın şu anda normalden 74 gün daha uzun sürdüğü için geçen aya göre yüzde 34'lük bir artış anlamına geliyor. Aynı şey, Çin'den gelen gemilerin ortalama dört gün geç geldiği Avrupa'da da görülebilir.

‘BOL SORUN DOMİNO ETKİSİ YARATIYOR’

Bankanın analistleri, işlerin ne zaman düzeleceğini söylemenin zor olduğunu kabul ederek, "Küresel liman tıkanıklığı kötüleşiyor ve giderek yaygınlaşıyor" dedi ve sorunların bolluğu, “çeşitli pazarlarda domino benzeri olumsuz bir bileşik etkiye sahip” diye eklediler.

Rapora göre, Ukrayna'da savaşın başlamasından ve Karadeniz'de birkaç geminin batmasından bu yana, sigortacılar, savaş öncesi yüzde 0,25 seviyelerine kıyasla prim seviyelerini ciddi miktarda artırdı. Bu arada, dünyanın en büyük yakıt ikmal limanı olan Singapur'da deniz yakıt fiyatları geçen yıl yüzde 66 arttı.

Raporda, "Pek çok piyasa katılımcısı tedarik zincirlerinin şimdiye kadar çözüleceğini düşündü, ancak bu senaryo gerçekleşmedi" denildi. (RT)