Japon hükümeti, Çin ve Rusya donanmasından 10 geminin Japonya'nın ana adası ile kuzeydeki Hokkaido adasını ayıran bir boğazdan geçtiğini ve bu tür faaliyetleri yakından izlediğini de sözlerine ekledi. 

Japonya, Japon Denizi'ni Pasifik'ten ayıran Tsugaru Boğazı'ndan birlikte seyreden Çin ve Rus donanma gemilerinin geçişini ilk kez onayladı.

İKİ ÜLKE DE TOPRAK TALEP EDİYOR

Boğaz, uluslararası sular olarak kabul edilirken, Japonya'nın Çin ile olan bağları, bir grup Doğu Çin Denizi adacığı üzerindeki çelişkili iddialarla uzun süredir rahatsız. Benzer bir şekilde, Tokyo'nun Moskova’yla da toprak anlaşmazlığı var.

Kabine Genel Sekreter Yardımcısı Yoshihiko Isozaki düzenlediği düzenli bir basın toplantısında, "Hükümet Çin ve Rus donanma gemilerinin Japonya'daki faaliyetlerini yakından izliyor" dedi ve "Japonya çevresindeki sularda ve hava sahasında gözetim faaliyetimizde elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz" diye ekledi. 

Japon Savunma Bakanlığı sözcüsü, Japon karasularının ihlal edilmediğini ve gemilerin geçişiyle hiçbir uluslararası kuralın ihlal edilmediğini söyledi.

Rusya ve Çin, 14-17 Ekim tarihleri arasında, iki ülke arasındaki deniz işbirliğinin bir parçası olarak, Rusya'nın Pasifik Filosu'ndan savaş gemileri ve destek gemilerinin bulunduğu Japon Denizi'nde ortak deniz tatbikatı düzenledi. Moskova ve Pekin, Batı ile ilişkilerinin bozulduğu son yıllarda daha yakın askeri ve diplomatik ilişkiler geliştirdiler. 

Reuters