Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) tarafından derlenen yetkili sıralama sistemine göre İsrail şehri, geçen yılın ortak liderleri Paris, Hong Kong ve Zürih'ten istenmeyen unvanı almak için son 12 ayda beş sıra yükseldi.

Fransız başkenti Singapur ile birlikte ikinci olurken, Zürih ve Hong Kong ilk beşin geri kalanını oluşturdu. New York altıncı, Cenevre yedinci ve Kopenhag, Los Angeles ve Osaka ilk 10'u tamamladı.

ENERJİ VE GIDA FİYATLARI FIRLADI

Londra, yıllık sıralamada üç basamak yükselerek 17'ye, Sydney 14’üncü, Melbourne ise 16’ncı sıraya yükseldi. Tel Aviv'in tablodaki yükselişi kısmen ulusal para birimi şekelin dolar karşısındaki gücünün yanı sıra ulaşım ve yiyecek fiyatlarındaki artışlardan kaynaklandı.

Alkol ve ulaşım için en pahalı ikinci şehir, kişisel bakım için beşinci ve eğlence için altıncı sırada yer aldı. Geçen yıldan bu yana endeks puanı 5 puan artarak, EIU'nun başlıca harcama kategorilerinin 10'unda ilk üçte yer aldı.

Küresel ekonominin bu yıl pandemi kaynaklı karantinaların dur-kalk etkisinden kurtulurken alt üst olması, sıralamaların sarsılmasında büyük rol oynadı. Ticaret üzerindeki kısıtlamalar, işgücü kıtlığı ve devam eden tedarik zinciri darboğazları nedeniyle bazı ülkelerde enerji ve gıda fiyatları fırladı. Ankete göre, bir litre kurşunsuz benzinin ortalama maliyeti yüzde 21 arttı.

EN UCUZ ŞEHİR ŞAM

173 şehirde 50 bin mal ve hizmete ilişkin veriler, lojistik ve emtia fiyatlarının artmasıyla Ağustos ve Eylül aylarında toplandı. Ortalama olarak, fiyatlar yerel para birimi bazında yüzde 3,5 arttı. Bu, son beş yılda kaydedilen en hızlı enflasyon oranı. EIU'da Yaşam Maliyeti Başkanı Upasana Dutt, “Benzin fiyatlarındaki artışın özellikle keskin olmasıyla, bu yılki endeksteki etkiyi açıkça görebiliyoruz” dedi. 

Bu yıl sıralamaya kırk yeni şehir eklendi. İskoçya'nın başkenti Edinburgh, Auckland ve Minneapolis gibi yüksek yaşam maliyetine sahip şehirlerle eşit olarak 27. sırada yer alarak listelerdeki en yüksek yeni giriş oldu. Diğer iki yeni şehir olan Stuttgart ve San Diego da ilk 50'ye girdi.

Roma, özellikle yiyecek ve giyim fiyatlarındaki keskin düşüşle 16 basamak düşerek 48'e düşerek en büyük düşüşü gördü. Bangkok ve Lima, tüm kategorilerde önemli düşüşlerle sıralamada ikinci sırada yer aldı. Şam, yaşamak için dünyanın en ucuz şehri seçildi, onu Libya'daki Trablus ve Özbekistan'ın başkenti Taşkent izledi. (Guardian)