Törende, Ukrayna’yla ilgili kilit sorular cevapsız bırakılırken, Putin, 17. yüzyılda Rusya'yı istikrarsızlaştırmaktan cinsiyet değiştirme ameliyatına izin vermeye kadar bir dizi ‘günah’ nedeniyle batıya çıkıştı. Ayrıca, ABD'nin 1945'te nükleer güç kullanımı için "bir emsal oluşturduğunu" iddia ederek nükleer silah kullanma tehdidini yineledi.

AYNI MESAJ FARKLI BAĞLAM

Cuma günkü konuşmasının, Putin'in Rusya üzerindeki uzun saltanatında bir başka kilometre taşı olması muhtemel. Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılının mart ayındaki aynı salon, aynı kalabalık ve aynı mesaj olsa da bağlam çok farklı. Bu kez, iç ve dış koşullar Putin için çok daha az elverişli. Ülkesinde, yüz binlerce Rus'u ülkeyi terk etmeye teşvik eden, sevilmeyen bir seferberlik hamlesine girişti. Putin’in ilk yıllarının getirdiği yaşam kalitesindeki düzelme, yaptırımlar ve uluslararası izolasyon arasında kuruyor.

TAKSİ ŞOFÖRÜ BENZETMESİ

Putin, 2014 yılında, "bugün beyaz, yarın siyah" diyen batılı politikacıların ikiyüzlülüğüne çıkıştı. Bugün, Batı'nın daha öfkeli ama daha az tutarlı olduğunu söyleyerek devlet başkanından çok, öfkeli bir taksi şoförüymüş gibi davranıyor. Rus lider, “Özgür olmamızı istemiyorlar, koloni olmamızı istiyorlar; Eşit ortaklık istemiyorlar, bizden çalmak istiyorlar” dedi.

Putin, günümüz batısının “totaliterliğini, despotizmini ve ayrımcılığını” kınamaktan, Hindistan'ın tarihi yağmasını, ikinci dünya savaşının sonunda Dresden'in bombalanmasını ve batıda moda olan “birçok cinsiyeti” gündeme getirmeye yöneldi. Rusya'nın görevinin "çocuklarımızın bilinçlerini ve ruhlarını yok etmek için tasarlanmış korkunç deneylerden korumak" olduğunu söyledi.

‘KOMPLO KLİŞELERİ’

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Andrei Kolesnikov, Twitter'da şunları yazdı: "Putin'in konuşması, 30 yıl önce marjinal ulusal-vatansever gazetelerde okunabilecek, inanılmaz derecede okuma yazma bilmeyen bir dizi komplo klişesidir. Şimdi, Sovyet liderlerinin günlerinde bile böyle bir söylemi karşılayamayan eski süper gücün politikası haline geldi.” (Guardian)