Bilinen ilk protesto, Başkan Vladimir Putin'in askeri operasyonunu başlattığını söylemesinden sadece üç saat sonra, Rusya'nın Washington'daki büyükelçiliği dışında gerçekleşti. Yerel basında çıkan haberlere göre, ABD başkentinde düzinelerce protestocu Ukrayna bayrakları sallayarak "Rus saldırganlığını durdurun!" diye slogan attı.

Londra'da, çoğu Ukraynalı ve bazıları ağlayan yüzlerce gösterici, başbakanın evinin dışında toplanarak İngiltere'yi daha fazlasını yapmaya çağırdı. Biri, "Yardıma ihtiyacımız var, bizi destekleyecek birine ihtiyacımız var. Ukrayna çok küçük ve baskı çok büyük" dedi. 

Paris'te bir gösterici Reuters'a, "Bütün dünya için çok tehlikeli bir anda olduğumuzu hissediyorum" dedi. Madrid'de, Oscar ödüllü İspanyol aktör Javier Bardem, Rusya büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık yüz protestocuya katıldı. Bardem, "Bu bir işgaldir. Ukrayna'nın toprak egemenliğine, uluslararası hukuka ve diğer birçok şeye ilişkin temel hakkını ihlal ediyor" dedi.

Manhattan'ın ünlü Times Meydanı'nda yüzlerce protestocu dev bir bayrak taşıdı. İsviçre'nin başkenti Bern'de yüzlerce kişi ellerinde Ukrayna bayrakları tutarak "Ukrayna'ya Barış!" sloganları attı.

‘BİR MUCİZE SAVAŞI DURDURSUN’

Yunanistan'ın Ukrayna topluluğunun Atina'da bir protesto düzenleyen birkaç düzine üyesinden biri olan 28 yaşındaki Agapi Tamir, "İnandığımız tek şey, bir mucizenin şu anda olan tüm bu korkunç ve korkutucu şeyi durduracağı" dedi. Diğer gösteriler Beyrut, Tel Aviv, Dublin ve Prag'da yapıldı. Ayrıca Dublin'de, Rus büyükelçiliğinin kapısının yanında bir Rus çift kartal arması kırmızı boya ile tahrif edildi.

Rusya'da protestocular, protesto çağrısı yapan veya protestolara katılanları açıkça cezai kovuşturma ve hatta hapis cezasıyla tehdit eden resmi bir uyarıya karşı çıktılar.Moskova, St. Petersburg ve Yekaterinburg gibi şehirlerde toplanan yüzlerce kişi, "Savaşa hayır!" gibi sloganlar attı. Rusya’da polisin 53 şehirde en az bin 667 kişiyi gözaltına aldığını söyledi. Tass haber ajansının bildirdiğine göre, yalnızca Moskova'da altı yüz kişi tutuklandı. (Reuters)