Başbakan Justin Trudeau ve kabinenin kıdemli üyeleri oylamaya katılmadı. Hükümet adına çekimser kalan Dışişleri Bakanı Marc Garneau dışında, hazır bulunan diğer tüm liberal üyeler, önergenin lehinde oy kullandı.

BÜYÜKELÇİDEN JET ELEŞTİRİ

Kanada, Çin'deki eylemleri soykırım olarak adlandırarak Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı. 

İngiltere'de ise benzer bir girişim bu ayın başlarında başarısız oldu. Ancak Kanada parlamentosunun bu hamlesi, Pekin yönetimiyle ilişkilerinde bir denge kurmaya çalışan Başbakan Trudeau için yeni siyasi zorluklar getirecek gibi görünüyor. Hafta sonu Çin’in

Kanada büyükelçisi, Ottawa’daki yetkililerin Çin’in iç siyasetinden uzak durmaları gerektiğini söyleyerek oylamayı eleştirdi.

BAŞBAKAN KARARA KARŞI

Parlamento çoğunluğu olmadan başbakanlık koltuğunda oturan Trudeau, daha önce önergenin oylamaya getirilmesine karşı çıkmıştı ve gazetecilere soykırımın “aşırı derecede ağır” bir terim olduğunu ve bir karar alınmadan önce konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

ÇİN TÜM İDDİALARI YALANLIYOR

Sincan’daki kamplarda 1 milyondan fazla kişi gözaltına alındı ve Uygur Türklerinin kamplarda sistematik tecavüz ve cinsel şiddete uğradığını gösteren raporlar ortaya çıktı. 

Çin, bu tür iddiaları reddediyor ve tesisleri, aşırılığı ortadan kaldırmaya çalıştığını söyleyerek mesleki eğitim merkezleri olarak tanımlıyor.