ABD’nin üst meclisinin binasının çevresindeki barikatı aşan Trump destekçileri, Capitol Hill’de polise saldırdı. Birkaç dakika içinde polisin geri çekilmesi üzerine protestocular binayı tamamen sardı.

Donald Trump, Başkan Yardımcısı Pence’ten oturumu engellemesini istedi. Fakat Pence, Kongre’nin ortak oturumunu açmadan önceki dakikalarda, tek taraflı olarak oyları iptal etme yetkisine sahip olmadığına inandığını öyledi.

PENCE'E SUÇLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, yardımcısı Pence’i suçladı. Trump, “Pence'in, ülkemizi ve anayasamızı korumak için yapılması gerekeni yapıp, eyaletlere önceden onaylamaları istenmiş sahte veya yanlış olanları değil, düzeltilmiş bir gerçekleri onaylama şansı vermeye cesareti yoktu. ABD gerçeği istiyor!” ifadelerini kullandı.

Mike Pence, kongre binasının basılmasından sonra sığınaktan tahliye edildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ABD'nin başkenti Washington'da, Kongre binasının basılmasının ardından Ulusal Muhafız Kuvvetlerinden destek istendi. Öte yandan kentte akşam saat 18.00'den sonra sokağa çıkma yasağı ilân edildi.Cumhuriyetçi Kongre üyesi Adam Kinzinger, sosyal medya hesabından "Bu bir darbe girişimidir" mesajını paylaştı.

BIDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD'nin son başkanlık seçiminde ipi göğüsleyen ismi Joe Biden, Trump'a seslenerek, şöyle dedi.

* Demokrasimiz görülmemiş bir saldırı altında. Modern zamanlarda böyle bir şey görmedik. Bir özgürlük anıtında böyle bir saldırı izliyoruz. Hukukun üstünlüğüne tarihimizde birkaç defa gördüğümüz türde bir saldırı var. Çok açık konuşayım. Kongre'deki görüşler gerçek ABD'yi, bizim kim olduğumuzu temsil etmiyor. Hukuksuzluğa inanan birkaç aşırılıkçı görüyoruz.

* Bu olaylar hemen sona ermeli. Bu çeteye geri çekilmeleri ve demokrasinin işlemesine izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Daha önce de dedim; iyi de olsa kötü de olsa bir başkanı sözleri önemlidir. Trump'a sesleniyorum: Canlı yayına çıkın ve yemininizi yerine getirin. Kongre'deki kuşatmaya son verin. Bu bir protesto değil, bu bir kalkışmadır. Tüm dünya bizi izliyor.Bugün, bize acı bir şekilde şunu hatırlattı: Demokrasi kırılgandır, onu korumak için iyi niyetli insanlar, ayağa kalkmaktan korkmayan, güç peşinde olmayan liderler gerektirir. 

TRUMP: EVİNİZE DÖNÜN

Donald Trump bir açıklama yaparak, "Acınızı biliyorum. Seçim bizden çalındı. Bunu herkes biliyor. Şu anda eve dönmeniz lazım. Barışa ihtiyacımız var. Evinize dönün" dedi.

NATO'DAN AÇIKLAMA: GÖRÜNTÜLER ŞOKE EDİCİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg olaylarla ilgili, "Washington'daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli" dedi.

PENCE'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Kongre Binası’ndaki şiddet olaylarına son verilmesi çağrısında bulunarak, “ABD Kongre Binası'nda gerçekleşen şiddet ve yıkım durmalı. Dahil olan herkes emniyet güçlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir. Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır, ancak Meclisimize yapılan bu saldırı hoş görülmeyecek ve olaya karışanlar sonuna kadar yargılanacak" dedi.