İptal kararı, ABD’de meydana gelen kongre binası saldırısından sonra Avrupa ülkelerinin liderleri Başkan Donald Trump’ı çok sert biçimde eleştirmesinin ardından geldi.

Liderler tarafından alenen yapılan eleştirilerden sonra Pompeo, Avrupa ülkelerine yapacağı ziyaretleri son dakikada iptal etti. Başlangıçta Brüksel ve Lüksemburg'a olan gezinin iptal edilmesinin resmi nedeni, 
yeni Biden ekibinin geçiş ekibiyle koordinasyon sağlaması gerekmesiydi.

Ancak bu karar, birçok dünya liderini ve ABD müttefiklerini şaşkına çeviren Amerikan demokrasisine yapılan eşi benzeri görülmemiş saldırının ardından geldi.

YIKICI BİR KÜÇÜMSEME

Reuters ve Fox News, diplomatik kaynakların görüşmeyi iptal edenin Lüksemburg olduğunu söylediğini aktardı. 

Bu ABD için yıkıcı bir küçümseme. Pompeo, Washington'daki saldırı sürerken tweet atan Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes ile de görüşecekti. 

Wilmes attığı tweette, "Bu görüntüler şok edici, çünkü demokratik ideallerimize de zarar verdiler" şeklinde yazmıştı.

BAKANLIK YORUM YAPMAYI REDDETTİ

Pompeo ile akşam yemeğine çıkacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington'daki sahneleri “şok edici” olarak nitelendirdi ve “Bu demokratik seçimin sonucuna saygı duyulmalı” dedi.

Reuters, AB yetkililerinin son yurt dışı gezisinde Pompeo ile görüşmeyi reddettiklerini bildirdi ancak bir AB sözcüsü Pompeo’nun görüşme planı veya talebi olduğunu yalanladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupalı yetkililerin Pompeo ile görüşmeleri reddetmesi üzerine daha fazla yorum yapmayı reddetti.