Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerini satın alması sebebiyle ABD Senatosu'nca yaptırım kararı alınan tasarı veto mu edilecek?

BÜYÜK ÇOĞUNLUK YAPTIRIMA ONAY VERMİŞTİ

ABD senatosu, Kuzey Akım 2 boru hattı projesine ve Türkiye’ye Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle yaptırımların önünü açan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı 84-13 oyla kabul etmişti.

ABD-RUSYA ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ DE YASAKLIYORDU

Yasa tasarısı ayrıca, 740 milyar dolarlık savunma bütçesini, 12 bin ABD askerinin Almanya’dan geri çekilmesini, Ukrayna’ya daha fazla silah satışını ve Rusya-ABD askeri işbirliğinin yasaklanmasını içeriyordu.

TRUMP: KAZANAN ÇİN, VETO EDECEĞİM

ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle yaptırımların önünü açan yasa tasarısını veto edeceğini açıkladı. Trump, “Yeni savunma bütçemizin en büyük kazananı Çin! Veto edeceğim” dedi.

SENATO'NUN ÜÇTE İKİSİ GEÇERSİZ KILABİLİYOR

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nı (NDAA) bu hafta içinde ezici bir çoğunlukla kabul etti. Tasarının Senato'da da üçte ikinin üzerinde bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde Trump'ın da veto yetkisi ortadan kalkmış olacak.

İMZALAMAYACAĞINI BİLDİRDİ

Öte yandan Trump, 1996 yılında Kongre tarafından İletişim Düzenleme Yasası’nın bir parçası olarak kabul edilen 230. kısmın feshini içermediği takdirde NDAA'yı imzalamayacağını bildirmişti.

TRUMP, O KISMIN KALDRIILMASINI İSTİYOR

Bu kısım, web sitesi yayıncılarına kullanıcılar tarafından gönderilen içeriğin sorumluluğundan muafiyet verirken, Trump, 'ulusal güvenlik amaçları' nedeniyle bu bölümün yürürlükten kaldırılması istiyor.