Brunei'deki ABD büyükelçiliği Reuters'e verdiği demeçte, Biden'in bu haftaki bir dizi ASEAN liderleri toplantısının bir parçası olan ASEAN-Amerika Birleşik Devletleri zirvesi için ABD heyetine liderlik edeceğini söyledi.

‘GÜVENCE’ VERECEK

Beyaz Saray, Biden'ın ASEAN'ın bölgesel ilişkilerdeki merkezi rolüne "kalıcı" ABD taahhüdünü ve ABD'nin blokla stratejik ortaklığını güçlendirmeye yönelik yeni girişimleri tartışacağını söyledi. Analistler, Biden'ın 10 uluslu blokla yaptığı görüşmenin, yönetiminin Çin'i geri püskürtmek için müttefikleri ve ortakları toplu bir çabaya dahil etme çabalarını yansıttığını söylüyor.

Washington'un Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi düşünce kuruluşunda Güneydoğu Asya uzmanı olan Murray Hiebert, "Bu, Biden'ın başkan olarak ASEAN liderleriyle ilk toplantısı olacak, bu nedenle onlara Güneydoğu Asya'nın kendi yönetimi için önemli olduğuna dair güvence vermek isteyecek" dedi.

‘EKONOMİK EKSİKLİK’

Biden, Trump'ın 2017'de geri çekildiği bölgesel bir ticaret çerçevesine geri dönmek için herhangi bir planın işareti vermedi ve anonimlik koşuluyla konuşan bir Asyalı diplomat, ABD'nin bölgesel katılımında ekonomik bir unsurun eksikliğinin büyük bir boşluk olduğunu söyledi. Diplomat, "Bölge için en önemli olan kısım ekonomik kısımdır" dedi.

Reuters