Associated Press'e konuşan Beasley, bağış yapan ülkeleri ve hayırseverleri, devam eden kıtlıklar arasında feci bir açlık krizini önlemek için harekete geçmeye çağırdı ve aksi takdirde “tüm dünyada kaos” olacağını belirtti.

Başkan, “45 ülkede 50 milyon insan kıtlığın kapısını çalıyor. Bu insanlara ulaşamazsak, 2007-2008 ve 2011'de gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen kıtlık, açlık, ulusların istikrarsızlaşmasına ve kitlesel göçlere neden olacak" diye ekledi. 

‘YETERLİ GIDA ÜRETİYORUZ’

Dünya Gıda Programı direktörü, 2017'de göreve başladığında toplam yaklaşık 80 milyon insanın bir miktar gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu söylerken, bu rakam, Covid-19, tedarik zinciri sorunları, Ukrayna’nın işgali gibi birçok kriz nedeniyle o zamandan beri 345 milyona yükseldi. 

Beasley, dünyanın yaklaşık 7.7 milyarlık küresel nüfus için yeterli gıda ürettiğini savundu, ancak bu kriz döneminde, çiftçilerin ancak dünya pazarlarına ulaşmak için gübre kullanarak uygun verimi elde edebileceğini söyledi.

‘PETROL ZENGİNLERİ’NE KRİTİK ÇAĞRI

Yetkili, bazı ülkelerin yükselen petrol fiyatları nedeniyle büyük mali kazançlar elde ettiğini belirterek, özellikle Körfez ülkelerine gıda programına katkılarını "artırma" çağrısında bulundu.

Beasley, “Burada bir trilyon dolar istemekten bahsetmiyoruz. Sadece dünyayı istikrara kavuşturmak için birkaç günlük karınızı istemekten bahsediyoruz” dedi ve ekledi, “Bize vermeseniz bile, başka bir şekilde yardım edin. Dünyanın her yerinde insanlar acı çekiyor ve ölüyor. Her beş saniyede bir çocuk açlıktan öldüğü için yazıklar olsun bize” diye ekledi. (RT)