Geçen haftaki askeri müdahaleye karşı çıkanlar, orduyu, sivil liderlere baskı yapmak ve nihayetinde sivil yönetimi sona erdirme planlarını haklı çıkarmak için Port Sudan ablukasını planlamakla suçlamıştı. Ordu, ablukanın arkasında olduğu iddialarını reddetti. 

KITLIĞA YOL AÇTI

Eylül ayında abluka uygulayan Yüksek Beja Konseyi Sekreteri Abdallah Abushar, limandaki ve Hartum'a giden ana yoldaki barikatların kaldırıldığını söyledi. Beja aşiret grubunun üyeleri, Eylül ayında Kızıldeniz limanını kapatmış ve sivil liderliğindeki hükümetin değiştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi talepte bulunmuştu.

Kızıldeniz terminallerini ve başkente bağlanan ana yolu kapatan Port Sudan ablukası, buğday ve yakıt kıtlığına ve sevkiyatların Mısır üzerinden yeniden yönlendirilmesine neden olmuştu.

Grup, sivil hükümetin teknokratlarla değiştirilmesini ve Ekim 2020'de Sudan'daki isyancı gruplarla imzalanan barış anlaşmasının bazı bölümlerinin yeniden müzakere edilmesini talep etmişti.

Geçen hafta Sudan ordusu bir darbeyle iktidara geldi, sivil yetkilileri ve politikacıları gözaltına aldı ve yeni bir teknokrat hükümeti kurma sözü verdi. Darbe, geçtiğimiz hafta boyunca muhalefet ve sokak gösterileriyle karşılandı. Abushar, yeni hükümetin kurulmasına izin vermek için ablukanın kaldırıldığını, ancak taleplerinin geri kalanı karşılanana kadar bir ay içinde yeniden kurulacağını söyledi.

Reuters