Doğu merkezli Libya güçlerinin sözcüleri haftalarca süren ateşkesin ardından çatışmada yeni bir parlama noktası olabilecek bir Türk gemisini, Jamaika bayrağı altında Batı Libya'daki Misrata limanına yönlendirdiğini söyledi. Libya Ulusal Ordusu (LNA) sözcüsü Ahmed el- Mismari, Pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mabruka adlı geminin "denizcilik yasalarını ve düzenlemelerini ihlal ettiği için soruşturulduğunu" söyledi. Geminin yasaklı bir bölgeye girdiğini ve mürettebatının Libya donanmasından gelen bir çağrıya cevap vermediğini de sözlerine ekledi. Daha sonra Ras al-Hilal limanına çekildi. Geminin mürettebatının dokuz Türk vatandaşı, yedi Hintli ve bir Azerbaycanlı denizci olduğunu söyledi.

İLAÇ VE DİĞER TIBBİ ÜRÜNLER VARDI

Türkiye, yıllardır LNA ile savaşan Batı Libya'daki uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (GNA) ana destekçisidir. LNA ise, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından desteklenmektedir. İsmini vermek istemeyen bir Türk kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, geminin Mısır'dan Libya'ya ilaç ve diğer tıbbi ürünler taşıdığını ve yakında serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi. “O gemideki ilaçlara ve kan ürünlerine acilen ihtiyacı olan hastalar Libya'da bekliyor. Kaynak, silah ya da başka bir şeyin olmadığı açık ”dedi ve "Bu tür ele geçirmeler doğru değil’’ şeklinde ekledi.

ATEŞKESE RAĞMEN…

GNA ve LNA, Ekim ayında bir ateşkes anlaşması imzaladı ve Birleşmiş Milletler, Libya’da uzun süredir devam eden çatışmalara bir çözüm olarak önümüzdeki yıl seçimleri hedefleyen siyasi bir diyalog oluşturmaya çalışıyor. Ancak her iki taraf da ateşkese rağmen güçlerini cepheden çekmeyi bıraktı. El Mismari Pazartesi günü Türkiye'yi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne silah ve savaşçı tedarik etmeye devam etmekle suçladı. (Al Jazeera)

Çeviri: İsmail Cömert